Nicolae Panfil: Implicarea instituțiilor statului este esențială pentru combaterea corupției electorale
Planul de combatere a corupției electorale, pe care îl elaborează guvernarea, trebuie să includă în mod prioritar prevederi legale pentru stoparea fluxurilor financiare, reglementarea finanțării de către terțe părți în perioada alegerilor, precum și o implicare activă a instituțiilor statului în campaniile electorale. Aceste sugestii au fost înaintate în cadrul consultărilor de către directorul de program la „Promo-LEX”, Nicolae Panfil, invitatul știrilor de la Moldova 1.
„În cadrul discuțiilor, împreună cu colegii din societatea civilă, am abordat idei noi din perspectiva experienței de monitorizare a alegerilor. Am propus direcții de acțiune care trebuie impuse pentru ajustarea cadrului legal, astfel încât să ne ajute inclusiv la stoparea fluxurilor financiare, inclusiv în regiunea transnistreană, unde s-a reușit extragerea unei părți din banii care erau transferați pe cardurile rusești. Trebuie să găsim o soluție pentru a închide și acest flux de bani. De asemenea, este necesară o discuție privind reglementarea finanțării de către terțe părți, având în vedere că am observat cheltuieli de zeci de mii de euro în campania electorală, făcute de persoane care nu au nicio legătură cu campania electorală și nu au niciun statut legal în acest context.”
Potrivit expertului, ar fi necesar să se revadă rolul instituțiilor statului. „Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal nu s-a arătat îngrijorat de faptul că datele sunt transmise peste hotare și utilizate pentru scopuri ilicite, inclusiv pentru coruperea alegătorilor. Acesta va fi un subiect foarte important în viitoarele alegeri. Am mai discutat despre necesitatea examinării sancțiunilor prevăzute în prezent de Codul electoral și despre măsura în care acestea răspund necesităților și provocărilor actuale. Cred că va fi discutat un set de propuneri în acest sens.”
Panfil explică că există un număr foarte mare de cetățeni care au fost expuși acestui pericol, pe lângă faptul că s-au folosit bani, înseamnă și o lipsă de comunicare din partea instituțiilor statului cu acești cetățeni. „În primul rând, este vorba despre instituțiile din domeniu: justiție, poliție, procuratură anticorupție, care trebuie să facă față mai eficient acestor provocări. Și dacă tot s-a vorbit despre mii de cetățeni corupți sau implicați în aceste scheme, trebuie să existe o documentare cât mai amplă și o investigare continuă a acestora, cu finalitate, acționând pe toate fronturile. În lipsa acestor investigații, impunitatea poate genera astfel de situații, și tocmai de aceea este nevoie de finalitate și continuitate în eforturile de sancționare, atât a celor care au distribuit bani și au corupt alegătorii, cât și a celor care au primit acești bani. De asemenea, este esențial ca autoritățile să comunice mai eficient cu societatea și cetățenii.”
Expertul precizează că alegerile nu presupun doar organizarea unor proceduri sau doar responsabilitățile Comisiei Electorale Centrale. „Alături de aceasta, trebuie să fie implicate și MAI, și Procuratura. Dacă sunt abuzuri sau încălcări, atunci și Fiscul, Ministerul de Externe și instituțiile din sistemul judiciar trebuie să intervină. Repet, oamenii încep să creadă că degeaba vorbim noi despre corupția electorală dacă autoritățile nu reușesc să facă nimic, iar cei care încalcă legea și se lasă corupți vor continua același comportament dacă nu sunt sancționați. Așadar, avem nevoie ca, mai întâi, să funcționeze justiția și instituțiile responsabile pentru asigurarea ordinii publice.”
Coruperea electorală și finanțarea partidelor politice orchestrate de „gruparea criminală Șor” au atins o amploare fără precedent. Începând cu septembrie 2022 și până în prezent, din Federația Rusă în Republica Moldova au ajuns fluxuri masive de bani ilegali, iar 50 de milioane de lei au fost ridicați și confiscați. Inițial – prin contrabandă sau criptomonede, iar ulterior – prin intermediul unei bănci rusești aflată sub sancțiuni internaționale.
[Audieri parlamentare privind schemele de fraudare a alegeri prezidențiale și referendum](Audieri parlamentare privind schemele de fraudare a recentelor alegeri prezidențiale și referendum ar urma să aibă loc săptămâna viitoare într-o ședință a Legislativului.) ar urma să aibă loc săptămâna viitoare într-o ședință a Legislativului.