Cultură

„Un eveniment tragic care a marcat istoria Ucrainei”. Victimele Holodomorului, comemorate la Chișinău

În cea de-a patra sâmbătă a lunii noiembrie, în Ucraina, sunt comemorate victimele Holodomorului din 1932-1933, un eveniment tragic care a marcat istoria Ucrainei, iar în anii 1946-1947 și istoria Basarabiei. Anul acesta, evocarea se desfășoară cu genericul „Aprindeți o lumânare pentru victimele Holodomorului. În lupta pentru Ucraina, sprijiniți soldații”. A avut loc o comemorare și la Chișinău, la care participanții au vorbit despre una dintre cele mai grave catastrofe naționale - foametea organizată - care a curmat milioane de vieți.

Aprindem lumânările în memoria celor care au murit în chinuri groaznice, au murit de foame. În fiecare familie ucraineană există victime ale foametei. Mătușa mea a pierdut șapte copii, au murit înfometați. A fost o foamete organizată, o crimă pe care n-o putem da uitării”, a spus Liubovi Burlaca, ucraineancă din Republica Moldova.

Decenii la rând, foametea a fost o temă tabu, interzisă în totalitate de autoritățile comuniste. Abia după desprinderea Ucrainei și Republicii Moldova de imperiul sovietic, întreaga amploare a tragediei a ieșit la iveală, au menționat participanții la evenimentul organizat de Comunitatea ucrainenilor din țara noastră și Ambasada Ucrainei la Chișinău.

Holodomorul nu a fost doar o tragedie, a fost un genocid organizat de regimul comunist pentru a extermina poporul ucrainean. Astăzi, noi ucrainenii, iarăși luptăm împotriva aceluiași agresor, luptăm pentru dreptate, libertate, identitate. Atunci era Stalin, acum Putin a lansat o politică de genocid împotriva poporului nostru. De aceea, memoria noastră este puterea noastră, ce ne mobilizează, ne încurajează în lupta comună împotriva răului global”, a menționat Însărcinatul cu afaceri Ambasada Ucrainei, Natalia Sirenko.

Participanții au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor Holodomorului din Ucraina și a foametei organizate în Moldova.

Este un eveniment unicat pentru că este prima dată în Republica Moldova când se discută două evenimente care au foarte multe lucruri în comun. Este vorba de Holodomorul din Ucraina din 32-33 și foametea din Republica Moldova din 46-47. Acele instrumente care au fost folosite de regimul totalitar în 32-33 au fost ajustate la situația din Republica Moldova”, a relatat directorul general al Agenției Relații Interetnice, Veaceslav Reabcinschi.

Cine a adus foametea în Ucraina? Genocidul puterii sovietice de atunci a luat pâinea de la moldoveni, a scos pâinea de la ucraineni. S-a făcut mare tragedie. Tragedia din veacul 20 și iată acum tragedia din secolul 21. Vedeți ce se face în Ucraina și ucrainenii din Moldova din primele zile ale războiului suntem împreună cu frații noștri din Ucraina”, a afirmat președintele Comunității Ucrainenilor, Vitali Mrug.

Milioane de oameni au murit și este deosebit de dureros că împreună cu aceste milioane a fost înmormântat genofondul ucrainenilor, moldovenilor și astăzi noi evocăm memoria lor luminoasă. Cel mai trist e că au murit foarte mulți copii”, susține reprezentanta Societății Culturale ale Ucrainenilor, Zinaida Gurscaia.

Biblioteca Lesia Ukrainka este alături și participă astăzi la comemorarea victimelor Holodomorului. Este o traumă, este o durere a ucrainenilor de pretutindeni”, a declarant șefa bibliotecii, Ana Bevziuc.

În 2006, Rada Supremă de la Kiev a recunoscut în mod oficial Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean. În decembrie 2022, a fost adoptată Rezoluția Parlamentului European referitoare la recunoașterea ca genocid a uciderii prin înfometare a milioane de oameni. 30 de state din întreaga lume au recunoscut oficial Holodomorul din Ucraina, în care se estimează că au murit 10 milioane de oameni.

Citește mai mult