Internațional

VOX // Salarii mari și locuri de muncă decente pentru tineri. Ce așteptări au românii de la viitorul lor președinte

În timp ce cetățenii români din diasporă votează pentru alegerea președintelui, cei din țară își vor exercita dreptul la vot mâine, la cele aproape 19 mii de secții de votare deschise în România. Când au fost întrebați despre așteptările lor de la viitorul președinte, oamenii au subliniat nevoia unor salarii și pensii mai mari, condiții mai bune în educație și sănătate, dar și crearea de locuri de muncă decente pentru a reține tineretul acasă. Acestea sunt problemele cu care se confruntă zilnic, indiferent dacă trăiesc în mediul rural sau urban. Totuși, mulți dintre ei sunt dezamăgiți și se simt lipsiți de speranță în ceea ce privește un viitor mai bun.

În comunele Tisău și Vernești, din județul Buzău, locuitorii au o viziune clară despre ceea ce așteaptă de la viitorul președinte. Printre cele mai urgente nevoi ale acestora se numără crearea locurilor de muncă, majorarea salariilor, reducerea prețurilor la produsele alimentare și îmbunătățirea infrastructurii rutiere.

Este destul de greu să mai avem așteptări. Așteptări pe care le avem în mod clar, cu toții ne dorim mai bine, dar, din păcate, nu vedem prea multe lucruri bune în aceste zile. Suntem o țară care nu luptă pentru cetățenii săi, este ca și cum nu ne-ar păsa”;

Ce așteptări să am, ce a fost până acum a fost, să fie și în continuare”;

Să nu ne mai mărească în primul rând taxele. Alimentele deja s-au scumpit iarăși foarte mult, nu știu ce o vrea viitorul președinte, mă gândesc că poate va fi mai bine. - Aveți îndoieli? - Am, foarte multe”;

Să trăim mai bine, copiii că sunt mai mici, să aibă salarii, eu știu, condiții pe la școală. - Adică spuneți că președintele ar trebui să se implice în educație mai mult? - Da, peste tot, de aia ne este președinte, peste tot să se implice. De aia îl votăm, nu? Îl votăm ca să ne susțină. Eu sunt în curtea mea și eu fac toată curtea, dacă sunt în curte, am grijă de toată curtea. Așa și el să aibă grijă de toată țara”;

Să țină mai mult cu oamenii decât cu buzunarul lor, să zic așa. Nu știu, să ofere mai multe locuri de muncă, să mărească salariile în primul rând pentru că noi trăim pe niște salarii mizere față de ale lor, să zic așa”.

Alți alegători, care locuiesc în orașul Buzău susțin că nu au încredere că vocea lor va fi auzită la nivel central, la București. Ei susțin că promisiunile făcute în campaniile electorale, nu ajung niciodată să fie concretizate în soluții reale pentru comunitățile lor.

Nici nu știm pe cine să votăm că toți până în votare ne dau, ne fac, ne dreg și de fapt nu face nimeni nimic”;

- Ce așteptări aveți de la viitorul președinte? - Sincer, ceva ce nu s-a făcut până acum – corectitudine”;

Nimeni nu a făcut nimic semnificativ. Pe plan intern, să se preocupe mai mult de soarta cetățenilor împreună cu viitorul Guvern. Împreună ar trebui să conlucreze, astfel încât să crească nivelul de trai. Să fim într-adevăr acea țară europeană pe care ne-am dorit-o încă de la intrarea în Uniune”.

În timp ce cetățenii români din diasporă votează pentru alegerea președintelui, autoritățile din România finalizează pregătirile pentru deschiderea secțiilor de vot din țară. Birourile electorale au distribuit materialele necesare, precum buletinele de vot, ștampilele și listele, pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral.

Ne pregătim intens că nu e primul an. De 10 ani sunt în comisie președintă și dacă ești bine instruit, suntem instruiți și avem și toate documentele necesare, nu avem cum să greșim. - Secțiile sunt pregătite, sunt acolo? - Tot, sunt convinsă că sunt tot că acum mergem în secții. Totul e pregătit”, a spus președinta unui birou electoral, Cristina Dobre.

Aproape 19 000 de secții de votare vor fi deschise în țară pentru alegerile prezidențiale din 2024, iar alegătorii își vor putea exercita dreptul la vot între orele 07:00 și 21:00.

Citește mai mult