Cultură

Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova a desemnat câștigătorii Salonului Național de Artă Contemporană

Salonul Național de artă Contemporană, ultima expoziție-concurs a anului 2024, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, și-a desemnat învingătorii. Potrivit experților, evenimentul reprezintă implicarea artiștilor în procesul creativ, exprimă prezența lor în contemporaneitate și dorința de a face prin lucrările de artă lumea mai bună, mai frumoasă.

Premiul pentru sculptură a fost acordat pentru compoziția cunoscutului artist Iurie Platon, stabilit în Germania, dar care participă la expozițiile și taberele de sculptură de la baștină.

Îmi pare bine că este și lucrarea lui Iurie în această expoziție. Este o viziune modernă, este o viziune contemporană, care îmbină în sine forma plastică, forma figurativă și forma geometrică”, a relatat artistul plastic Liliana Platon.

„Păstorul singuratic”, realizat din metal și lemn de Ștefan Bîlba, a fost apreciat cu premiul pentru artă decorativă.

Păstorul singuratic reprezintă neamul, reprezintă familia, poporul, credința. - Cum a fost anul pentru dumneavoastră? - A fost un an bogat. Am avut expoziții peste hotare, diverse tabere internaționale. Recent, m-am întors de la Viena. Lucrăm, creăm, dezvoltăm cultura și arta în Republica Moldova”, susține Ștefan Bîlba.

Mă bucur foarte mult pentru lucrarea pe care am prezentat-o aici – „Aripi”. Este o tehnică inventată de mine. Prezintă într-un fel un zbor abstract al spiritului creator în spațiul acesta”, a menționat Valeriu Herța, deținătorul diplomei de merit pentru grafică.

Premiul pentru pictură i-a revenit lui Vladimir Frumusachi, pentru excelență - lui Gheorghe Șoitu, pentru grafică - lui Dumitru Lungu, iar distincția juriului i-a fost acordată lui Vladimir Palamarciuc.

De mulți ani activez în domeniul artei plastice. Mă strădui să mențin standardele, să prezint lucrări pe potriva așteptărilor. Evenimentul este pentru mine o sărbătoare”, a afirmat Vladimir Palamarciuc.

Toate cele 111 lucrări prezentate de artiști au trecut prin sita critică a juriului.

Felicitări colegilor pentru curajul și inspirația cu care au creat tot anul. Reprezintă un bilanț al activității Uniunii. - Cum e acest bilanț? - Este unul pozitiv, am observat niște transformări frumoase, o dinamică extraordinară, lucrările au devenit mai profesioniste. Mai multe tehnici noi, lumea experimentează”, a spus președintele juriului, Ludmila Furdui.

Mai bine de trei decenii, cea mai importantă expoziție de la final de an se numea „Autumnala”. Din 2023, evenimentul este organizat sub titulatura „Salonul Național de Artă Contemporană”.

Am dorit prin această expoziție să ne sincronizăm cu colegii noștri din România, să realizăm Salonul Național de Artă Contemporană. Într-o comunitate în care ziua de mâine este absolut pusă sub semnul întrebării creația este, de fapt, o forță și o afirmare a artistului și pentru el și pentru comunitate, pentru că arta este cea care ne salvează sufletul”, a conchis președinta UAP, Florina Breazu.

Premiile acordate de Ministerul Culturii variază între șase mii și 13 mii de lei. Salonul Național de Artă Contemporană poate fi vizitat până pe 12 decembrie.

Citește mai mult