Internațional

Fermierii polonezi continuă acțiunea de protest de la frontiera cu Ucraina

Acțiune de protest la granița cu Ucraina. Fermierii polonezi continuă blocada frontierei ucrainene la punctul de trecere Medîka-Șehini începută ieri. Potrivit informațiilor preliminare, protestul fermierilor polonezi va dura 48 de ore, însă este posibil să fie prelungit și până la sfârșitul anului, spun organizatorii. Protestatarii au oprit traficul de camioane, invocând lipsa de acțiune a Varșoviei și a Bruxelles-ului pentru a face față afluxului de cereale ucrainene, dar și pentru a avertiza împotriva alimentelor ieftine din America de Sud care vor inunda Europa dacă acordul UE-Mercosur va fi semnat.

Fermierii furioși blochează punctul de trecere a frontierei Medîka, permițând trecerea unui singur camion pe oră, iar peste 150 de camioane așteaptă să intre în Ucraina.

Traficul autovehiculelor personale și al celor umanitare nu este afectat. Fermierii cer menținerea impozitului agricol la nivelul celui de anul trecut. Protestatarii consideră că o creștere a taxelor va pune presiune suplimentară asupra activităților lor deja afectate de condițiile economice dificile. A doua revendicare se referă la acordul comercial dintre Uniunea Europeană și țările Mercosur, pe care fermierii îl consideră dăunător pentru agricultura europeană. Ei sunt îngrijorați că acordul va permite importurile masive de produse agricole din America de Sud, și va duce la scăderea prețurilor și, implicit, la falimentul multor fermieri, având în vedere diferența costului de producție.

Ministrul polonez al agriculturii s-a deplasat la frontieră pentru a liniști spiritele.

„Poziția Ministerului Agriculturii privind acordul Mercosur este clară. Am fost primii care ne-am exprimat opoziția față de acest acord. Suntem printre primii din Europa care au făcut acest lucru. Vineri m-am întâlnit cu ministrul francez al agriculturii și am stabilit împreună anumite acțiuni, inclusiv la nivel european, pentru a atinge obiectivul de a bloca acest acord. Pregătim o poziție comună cu Ministerul Tehnologiilor, responsabil pentru comerț, pentru ședința de guvern de marți, și această poziție va fi negativă”, a declarat Czeslaw Siekierski, ministrul polonez al Agriculturii. Posibilitatea de a se ajunge la un acord între UE și țările Mercosur - care includ Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay - a fost convenită încă din 2019, însă țări, precum Franța și Polonia se opun pentru că astfel ar risca să le fie afectate sectoarele agricole. EBU-2024_10272743-compressed-1-FR_Bordeaux_farmers_blocade Fermierii francezi protestează încă din 15 noiembrie și au cerut autorităților de la Paris să facă tot ce este posibil pentru ca acordul de liber schimb cu statele din America de Sud să nu fie semnat. Se opun tratatului de liber schimb cu țările Mercosur și Austria, Irlanda și Țările de Jos, motiv pentru care nu este exclus ca protestele fermierilor să se extindă.

Citește mai mult