Ilan Șor, prins cu avere nejustificată. Nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei
Oligarhul fugar Ilan Șor ar putea rămâne fără peste 10 milioane lei din averea sa. Se întâmplă după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constat existența unei diferențe nejustificate între veniturile obținute și cheltuielile avute de Șor și familia sa în perioada în care acesta a deținut funcția de primar al orașului Orhei și cea de deputat în Parlament.
Potrivit actului de constatare emis de ANI, diferența dintre averea, cheltuielile și veniturile obținute de Ilan Șor în iulie-decembrie 2015, perioadă în care a exercitat funcția de primar al orașului Orhei, a depășit suma de 6,4 milioane lei.
ANI a constatat o diferențe substanțiale între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de către Ilan Șor și membrii familiei sale și în perioada 2016-2022, când a ocupat, inclusiv, fotoliul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În acest caz, Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”, a fost găsit cu avere nejustificată în mărime de peste 4,3 milioane de lei.
Autoritatea anunță că va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărime de peste 10 milioane de lei. Șor riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv funcția de deputat și primar, pe o perioadă de 3 ani, cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa anumite funcții.
Cine este Ilan Șor?
Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Timp de mai mulți ani, el a locuit în Israel – țară a cărui cetățean este. Din 2024, Șor se ascunde în Federația Rusă, țară în care locuiește soția și copiii săi și a cărei cetățenie a dobândit-o recent. Anterior, Interpol Chișinău i-a cerut Kremlinului să-l rețină și să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova, însă cererea a fost refuzată.
De menționat că Șor a continuat să se implice în politica de la Chișinău, chiar dacă a fugit din țară. Inițial, o făcea prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. Guvernarea de la Chișinău îl acuză că ar conduce un „grup criminal organizat”, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova, în interesul Federației Ruse.
Amintim în acest context că Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
Reamintim că Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Decizia a fost pronunțată în aprilie 2023. În reacție, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.