Activitatea tectonică din zona Vrancea este normală, dau asigurări seismologii
Seismologii români dau asigurări că activitatea tectonică din zona Vrancea este normală. Acolo au avut loc cutremure de adâncime, dar și de suprafață. Ei mai spun că seismele care s-au produs luni, în România, nu au nicio legătură cu cele din Turcia, potrivit Rador.
Primul cutremur din Turcia, cel cu magnitudinea de 7,8, s-a produs în apropierea unui punct de joncțiune între trei plăci tectonice: placa arabică, cea africană și blocul tectonic anatolian - a explicat la Radio România Actualități seismologul Mihai Diaconescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Expertul a explicat că nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce privește situația din România.
„În Turcia sunt cutremure superficiale, cauzate de falia est-anatoliană, de falia nord-anatoliană, acolo eram obișnuiți să apară cutremurele peste 7. În România a existat în secolul XIX un cutremur de 7,9, care ar reprezenta maximul magnitudinii pe care Vrancea ar putea să-l producă. Vrancea nu văd să manifeste vreun comportament dubios; în limitele seismicității de fond a zonei”, a spus seismologul.
Menționăm că seismicitatea Republicii Moldova este determinată, în special, de cutremurele subcrustale de adâncime intermediară din zona Vrancea, localizate în teritoriul României la curba munților Carpați. Zona Vrancea reprezintă o sursă permanentă și activă de cutremure, cunoscută deja de un mileniu.