Social

Gest emoționant// Și-a transformat locuința într-o creșă de tip familial pentru copiii refugiați din Ucraina

Creșele de tip familial nu mai sunt un vis. Micuții de până la trei ani se pot dezvolta într-un mediu sigur și individualizat. Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt oferite de un cadru personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, cu un număr maxim de cinci copii. Cei care deja și-au deschis ușile spun că ideea a venit din lipsa unor creșe pentru copiii lor.

Irina Avtutova a amenajat o creșă de tip familial acum jumătate de an în capitală în cel de-al doilea apartament pe care îl deține. De profesie este contabilă, însă mereu avea o deschidere aparte pentru copii. Și-a adaptat locuința după necesitățile micuților. Grație unui grant, a achiziționat mobilier, jucării și cărți.

Este important ca totul să fie la nivelul ochilor copiilor, și jucăriile. Am achiziționat și un set pikler unde fiecare copil care vine, conform tempoului lui, își dezvoltă corpul, motricitatea grosieră. Sunt adaptate și locurile pentru somn, sunt pătucuri care se deschid, în două nivele. Avem scărița care este securizată cu mânere, căluțul în semn că îi așteaptă să spălăm mânuțele”, spune Irina Avtutova, fondatoarea serviciului de creșă.

La creșa deschisă vin cinci copii refugiați din Ucraina. Instituția activează deocamdată până la masă, iar din ianuarie 2025 va avea un program deplin. Femeia spune că utilizează metoda de dezvoltare independentă.

Este greu, pentru că pentru mine este ceva nou. Greu, deoarece vreau să-i acord fiecărui copil o atenție specială, dar în același timp este ușor pentru că copiii sunt foarte deschiși și dacă tu poți să cobori la nivelul lor, la nivelul copiilor, prin joacă, noi reușim tot”, a declarat Irina Avtutova.

Autoritățile susțin că necesitatea lansării creșelor de tip familial era mare, din motiv că rândul de așteptare la o grădiniță din țară este destul de mare.

Pentru a susține această necesitate și urgență, a fost aprobat proiectul de lege care a introdus trei tipuri de servicii noi în Moldova. Primul este serviciul, posibilitatea ca angajatorii să creeze la locul de muncă servicii de îngrijire pentru copiii salariaților, a doua sunt serviciile de îngrijire individualizate. Și ultimele sunt creșele de tip familial”, a menționat experta în politici la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache.

Noi căutăm persoane care au o vocație de a avea grijă și de a educa copiii. În rest, noi putem să oferim suport, ele se învață, dar vocația este foarte importantă”, precizează ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Toți îngrijitorii creșelor de tip familial sunt persoane fizice cu patentă, care au trecut un proces de calificare în educație timpurie, etică și conformitate sanitară. Pentru siguranța copiilor, părinții încheie un contract de prestări servicii cu prestatorul selectat.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt 19 creșe de tip familial.

Citește mai mult