Secretară de stat, despre interzicerea telefoanelor mobile în școli: „Sunt adeptă ca să existe acces la telefon în pauze”
Deși utilizarea telefoanelor și altor gadgeturi ar putea fi interzisă în timpul lecțiilor, elevii trebuie să aibă acces la telefoane în pauze. De această părere este secretara de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Valentina Olaru, care a precizat la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1 că depinde de înțelegerea la nivel de comunitate educațională cât de restrictive vor fi aceste măsuri.
„Modificările care vor interveni în Codul educației vor certifica dreptul instituțiilor educaționale de a impune un regulament intern, care va interzice utilizarea gadgeturilor, telefoanelor și altor dispozitive electronice în cadrul lecțiilor. Pe cât de restrictive vor fi aceste măsuri va depinde de înțelegerea la nivel de comunitate educațională. Doar specificarea în Codul educației nu va aduce nicio îmbunătățire a acestui proces, întreaga comunitate educațională trebuie să înțeleagă beneficiul acestei măsuri – de ce anume la lecții nu vor fi folosite telefoanele mobile”, a declarat Valentina Olaru.
Secretara de stat a reiterat că vor fi și unele excepții în care elevii vor putea utiliza telefoanele mobile: „Cei de la limbi străine care au o întreagă comoară în dispozitivele electronice, dicționare online, există posibilitatea ca elevii să asculte pronunțiile originale și să învețe cuvinte noi. Sigur că nu vorbim de un tabu total asupra utilizării gadgeturilor. Noi vorbim de o restricționare care trebuie să vină în folosul elevului, atunci când lui i se pare că s-a plictisit, ceea ce duce la distribuirea atenției, pe urmă mai greu ne conectăm la ceea ce se întâmplă în clasă și, la sfârșitul orei, constatăm că ceva n-am înțeles”.
O altă excepție ar fi pentru elevii cu nevoi speciale pentru monitorizarea sănătății acestora, dar și în cazuri excepționale când e necesar de a fi folosit telefonul pentru siguranța elevului, dar și a profesorului.
„În timpul orei, dacă există o necesitate care este dictată de sănătatea elevului, atunci vor fi fixate regulile de comunitate educațională: la silențios, pe masă, se reacționează în caz de mesaj excepțional. De asemenea, nimeni nu zice că în pauze elevii nu vor putea utiliza telefoanele, dar aceasta va depinde de înțelegerea negociată la nivel de comunitate educațională. Eu sunt adeptă ca să existe acces la telefon în pauze și instituția să nu-și ia responsabilitatea pentru păstrarea integrității acestor dispozitive”, a adăugat secretara de stat.
Potrivit secretarei de stat, necesitatea acestor modificări în Codul educației vine drept urmare a mai multor solicitări de la directorii instituțiilor de învățământ, comunitatea educațională, dar și de la părinți.
Proiectul de lege nu a fost deocamdată votat de Legislativ.