Internațional

Bătaie generală în Parlamentul Serbiei. Deputații și-au împărțit pumni la greu

Bătaie la o ședința a Parlamentului din Serbia. S-a întâmplat după ce opoziția a propus spre discuții subiectul incidentului din Novi Sad, în care au murit 15 persoane, în timp ce guvernarea discuta proiectul legii bugetului pentru anul viitor.

EPA/EFE
Sursa: EPA/EFE

O bătaie în toată regula a izbucnit, marți, 25 noiembrie, în Parlamentul Serbiei, unde aleșii s-au îmbrâncit și s-au lovit cu pumnii. Violențele au pornit de la dorința opoziției de a discuta despre vinovații accidentului în care au murit 15 oameni. Opoziția a acuzat guvernarea de corupție și afișat pancarte pe care scria aveți sânge pe mâini. Guvernarea a răspuns cu un banner în care acuza opoziția că vrea război, în timp ce Serbia vrea să lucreze. Președinta Parlamentului de la Belgrad a acuzat opoziția că vrea să preia puterea prin forță.

„Așa interpretează ei libertatea de exprimare. Crede oare cineva din Serbia că ei fac asta din evlavie și dreptate? Oare nu e clar că aceasta nu este altceva decât o încercare de a prelua puterea cu forța, de a prelua instituțiile, de a preveni creșterea și dezvoltarea în continuare a Serbiei?”, a declarat președinta Parlamentului Serbiri, Ana Brnabic.

Protestele atât în legislativ, cât și în stradă, au început după ce pe 1 noiembrie o parte din acoperișul gării din orașul Novi Sad s-a prăbușit peste oameni. După incident, mii de susținători ai opoziției sârbe au ieșit în Novi Sad într-un protest violent.

Un nod feroviar important, gara din Novi Sad, a fost recent renovată ca parte a unui parteneriat sârbo-chinez. Criticii susțin că slaba supraveghere, corupția și lucrările de construcție inadecvate au contribuit la această tragedie. În cadrul investigației, 11 persoane au fost arestate, iar doi miniștrii au demisionat. De atunci, sârbii și opoziția au cerut să se afle vinovații. Dar și să fie publicat și contractul lucrărilor de renovare a clădirii, efectuate de două firme chineze, una franceză și una maghiară.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult