INTERVIU // Oleg Serebrian, despre aprovizionarea cu gaze: „În niciun caz, nu vor fi alese scenarii care să prejudicieze interesul național”
Ministrul Energiei, Victor Parlicov va oferi, mâine, detalii după discuțiile purtate cu șeful concernului rus Gazprom, Alexei Miller. Cei doi au avut o întrevedere, luni, la Sankt Petersburg. S-a convenit, între altele, reluarea consultărilor pe tema soluționării datoriei „Moldovagaz” față de „Gazprom”. Iar tema centrală a fost livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană, după 1 ianuarie, când tranzitul prin Ucraina ar urma să fie întrerupt. Autoritățile iau în calcul diferite scenarii în această situație. Unele dintre acestea au fost abordate cu vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian.
Moldova 1: Așadar, ministrul Energiei declara anterior că cel mai nedorit scenariu ar fi cel în care livrările de gaze rusești ar fi stopate. Cât de gravă ar fi criza umanitară din regiunea transnistreană în această situație?
Oleg Serebrian: Haideți să începem de la terminologie. Întâi de toate nu este vorba doar de regiunea transnistreană. Este vorba și despre localități din perimetrul controlat de Chișinău, care ar fi afectate de un astfel de scenariu, Circa 30 de mii de locuitori, consumatori de pe malul drept sunt, de fapt, conectați la acea rețea de distribuire a gazului. Bunăoară, Varnița sau Copanca sau practic întreg raionul Dubăsari. Dincolo de toate, este vorba despre cetățenii, oamenii care locuiesc în regiunea transnistreană. În mare parte, este vorba despre cetățeni ai Republicii Moldova. Firește că o astfel de situație – întreruperea livrărilor de gaz – ar fi nu pur și simplu o criză. Îndrăznesc să spun că, de fapt, ar fi o catastrofă umanitară, pentru că ar duce și la o prăbușire a sistemului economic de livrare a energiei electrice, ar fi afectate zeci de mii de familii și de pe malul stâng, dar și de pe malul drept.
Este un lucru pe care orice stat este dator să-l evite. Știți foarte bine că, chiar dacă sunt 2 sau 3 cetățeni preluați în urma unui act terorist, statul negociază și uneori face concesiuni, chiar concesiuni nedorite, care nu plac publicului larg poate. În cazul de față este vorba despre sute de mii de cetățeni și de bunăstarea, stabilitatea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Pentru că, până la urmă, este vorba și de consumul de energie electrică, așa cum spunea și dl ministru Parlicov.
Deci, am observat aceste discuiții în spațiul public legate de plecarea ministrului Parlicov la Sankt Petersburg, deși era un lucru oarecum previzibil. Nu putem să spunem că s-a întâmplat ceva cu totul și cu totul neașteptat. Cu concernul „Gazprom” discută foarte multă lume, inclusiv din UE. Nu este un lucru care să fie într-atât de spectaculos, precum îl pretind unii. E discuția cu un agent economic în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.
Moldova 1: Ce măsuri de gestionare a acestei crize, dacă de exemplu nu se ajunge la o concesie, ar avea autoritățile constituționale?
Oleg Serebrian: Știți, este întrebarea pe care o pun partenerii externi foarte des atunci când vin la Chișinău. Practic, toate discuțiile pe care le-am avut și am avut multe discuții în ultimele 2-3 luni, și la Chișinău și în exterior, atunci când plec, discuțiile încep despre criza energetică eventuală și ce am face pentru a evita o stare de criză sau chiar o catastrofă umanitară.
Ministerul Energiei, colegii de la diferite agenții care sunt legate de sectorul energetic, au luat în calcul varii scenarii, unele destul de costisitoare și destul de problematice. Pentru noi este foarte important ca gazul să ajungă la consumatorii, și din regiunea transnistreană, și din localitățile despre care am vorbit de pe malul drept, la un preț accesibil, fără a perturba, să spun, viața cotidiană. Și cred că la acest lucru vom ajunge. Deci este un scop tangibil.
*Altminteri, desigur că scenariile care se deschid nu sunt dintre cele mai potrivite, într-un context destul de volatil, și politic, și securitar. Toți ne dorim stabilitate și socială și economică. Asta își doresc toți cetățenii. Asta își doresc și partenerii noștri externi, care ne îndrumează, să spun așa, la analize, la calm a situației, situației economice inclusiv. Deci, imaginați-vă că s-ar prăbuși, adică am ajunge la o sistare reală a livrărilor de gaz. Chișinăul în această situație trebuie să aibă grijă de cetățenii săi și din partea stângă a Nistrului inclusiv, ceea ce implică costuri enorme.
Deja suntem supuși unei presiuni economice extraordinare. Deja situația socială, să spun că, are de suferit ani la rând după declanșarea agresiunii Ruse în 2022 și perturbarea întregului sistem de relații economice. Cred că guvernul, orice guvern, este dator să analizeze cu maturitate și cu prudență astfel de pași, astfel de scenarii. Deci, încă o dată, nu s-a întâmplat nimic extraordinar. Sunt niște negocieri firești în aceste circumstanțe. Așteptăm să vedem rezultatele acestor discuții. Mâine, domnul ministru Parlicov va face, din câte înțeleg, o conferință de presă sau va comunica publicului despre rezultatele, pe care le sperăm pozitive.
Moldova 1: Mai rămâne doar o lună până când Ucraina ar urma să sisteze tranzitul gazului rusesc și situația rămâne încă incertă. Vedem măsurile pe care le întreprind autoritățile de la Chișinău, pe de o parte, iar pe de altă parte o aparentă lipsă de îngrijorare pe malul stâng al Nistrului. Cum s-ar explica asta?
Oleg Serebrian: E corect termenul aparentă, pentru că este doar aparentă
Moldova 1: Cum explicăm această situație?
Oleg Serebrian: Bine, din foarte multe motive, nimeni nu dorește să disemineze alarmă în societate, probabil, dar vă asigur că și eu, și ministrul Parlicov am fost în contact permanent cu cei din stânga Nistrului. Și nu mă refer aici la așa-zisele autorități din stânga Nistrului, dar și cu cetățenii. Pentru noi, cetățenii contează, oamenii contează foarte mult.
Moldova 1: Vroiam să vă întreb aici: conștientizează cetățenii că aceste măsuri sunt pentru a evita o criză?
Oleg Serebrian: Conștientizează. Cred că noi subestimăm foarte mult maturitate politică a oamenilor noștri care locuiesc în stânga Nistrului și am văzut-o acum tradusă, să spun așa, în rezultatele și de la referendum, și de la alegeri. Pentru că raionul meu de baștină, în Ocnița, unde majoritatea sunt moldoveni, 70%, au votat, din păcate, mai prost decât au votat cetățenii noștri din partea stânga Nistrului. Mai prost mă refer în sensul, mă rog, alegerii europene a viitorului nostru.
Să nu uităm că avem mii de copii în partea stânga Nistrului care merg la școli, despre care noi ne facem griji cum vor fi încălzite în perioada de iarnă. Acești copii au familii, au părinți. Iarăși, este o întrebare despre bunăstarea lor. Avem o legitimă îngrijorare de ceea ce vor trăi acești oameni în următoarele luni. Da, analizăm acest scenariu. Trebuie să facem tot posibilul ca să înlăturăm orice probleme pentru acești oameni. Noi nu ne facem griji, cum cred unii, sau cum spun unii în spațiul public, de ce cred sau nu cred așa-zisele autorități de acolo. Grija noastră este față de oameni, față de cetățeni și este o grijă legitimă pe care o înțeleg toți partenerii noștri din afară, pe care o înțeleg toți oamenii cu mintea trează.
Moldova 1: Dacă e să vorbim de scenariul în care gazul rusesc continuă să ajungă în regiunea transnistreană, dar pe alte căi, criticii susțin că ar fi o perpetuare a situației actuale, în care regiunea nu plătește pentru gaze, acumulând datorii. Pe termen lung, cum poate fi soluționată totuși această problemă?
Oleg Serebrian: Subiectul respectiv, din câte înțeleg, este pe masa negocierilor și a fost discutat de domnul ministru Parlicov. Rămâne să fie analizate mai multe soluții. Sunt convins că nu vor fi făcuți pași în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova. Deci fiți siguri că, în niciun caz, nu vor fi alese scenarii care să prejudicieze interesul național, interesul economic, care și toate aceste mesaje alarmiste care sunt diseminate în spațiul public nu sunt deloc binevenite. Mai ales în contextul actual.
Moldova 1: Vă mulțumesc tare mult pentru această discuție și vă mai aștept și cu alte ocazii la Moldova 1.
Oleg Serebrian: Cu mare drag. Și eu vă mulțumesc.