Aderare UE

Experți: Republica Moldova înregistrează progrese semnificative în procesul de aderare la Uniunea Europeană

Republica Moldova a finalizat evaluarea primelor capitole pentru aderarea la Uniunea Europeană, înregistrând un progres semnificativ în parcursul său european, iar pregătirea țării este avansată în majoritatea domeniilor, cu excepția celor legate de economie, justiție și finanțe. Negocierile pentru aceste capitole ar putea începe în prima jumătate a anului viitor, un moment esențial în procesul de aderare. Declarațiile experților au fost făcute în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1, subliniind angajamentele continue ale Republicii Moldova față de integrarea europeană.

Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a declarat că votul la referendum a consolidat obiectivul național de aderare la Uniunea Europeană, integrându-l ferm în Constituția Republicii Moldova. Groza a subliniat că acest succes se datorează sprijinului cetățenilor și că acum responsabilitatea procesului de integrare europeană trebuie împărțită între toate partidele politice.

„Guvernul are o responsabilitate clară pentru procesele interne și politica externă, dar integrarea europeană necesită implicarea întregii societăți și a tuturor forțelor politice. Suntem cu toții responsabili de succesul sau eșecul acestui proces”, a afirmat Groza. El a adăugat că Republica Moldova se află într-o etapă crucială, punând bazele negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, și că țara are nevoie de continuitate pentru realizarea acestui obiectiv.”

Potrivit expertului, după screeningul domeniilor fundamentale, Comisia Europeană va evalua, iar apoi va urma votul politic al guvernelor naționale. Avantajul procesului de integrare în UE nu constă doar în reforma instituțională, însă vine la pachet cu un sprijin financiar de 1,8 miliarde de euro, care va ajuta țara să avanseze economic în următorii trei ani.

„Există un angajament politic puternic la nivel european. Parlamentul European, Comisia Europeană și statele membre sunt conștiente că extinderea aduce mai multă stabilitate și oportunități de dezvoltare pentru țări precum Republica Moldova. Evident, procesele electorale care au loc au un anumit impact asupra procesului de luare a deciziilor, dar partea bună este că, în prezent, dacă ne uităm la agendele politice din diferite țări, există un consens privind extinderea. Este momentul să ne concentrăm pe procesele democratice, pe procesele politice electorale și pe reformele din Republica Moldova.”

În cadrul aceleași emisiuni, Andrei Curăraru, expert în politici publice și relații internaționale la Organizația WatchDog, susține că tendințele Uniunii Europene arată o revenire spre o agendă orientată pe interesele interne. Din acest motiv, acțiuni mai ferme din partea Republicii Moldova trebuie să continue, iar guvernele trebuie să includă în programul lor măsuri care să permită un progres rapid. Este necesar un program care să permită Republicii Moldova să își îndeplinească acest plan ambițios până în 2029.

„Este important să subliniem că la nivelul Uniunii Europene există o deschidere, iar rapoartele recente confirmă progresele, iar reformele sunt posibile cu o presiune și o colaborare mai mare din partea societății civile și a întregii societăți. Trebuie să înțelegem că acest proiect este unul național și trebuie să ne asumăm realizarea lui ca o entitate comună. Mai sunt necesare măsuri drastice în domeniul justiției. Nu trebuie să ne jucăm cu interesele politice mici, ci trebuie să ne gândim unde vrem să fim în 2029 și să demonstrăm Comisiei Europene că merităm să devenim membri ai Uniunii Europene.”

La Forumul privind Integrarea Europeană a R. Moldova șefa statului a îndemnat societatea civilă să susțină parcursul european al țării ca fiind „singura șansă de a ne păstra democrația” în fața provocărilor externe. E o cursă contra cronometru: „fereastra de oportunitate” pentru aderarea la UE „se va închide”, în timp ce interferențele externe „cresc constant”, a avertizat președinta Maia Sandu.

Amintim că Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022, iar peste trei luni i s-a acordat statutul de țară candidată. În decembrie 2023, UE a decis să deschidă negocierile de aderare, iar pe 25 iunie, la Luxemburg, s-a dat oficial start negocierilor de aderare. În vizita sa din 10 octombrie, la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un nou pachet financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro.

Citește mai mult