Israelul contestă la CPI mandatele de arestare împotriva lui Netanyahu și Gallant
Israelul a notificat Curtea Penală Internațională (CPI) despre intenția sa de a face apel împotriva mandatelor de arestare ce îi vizează pe premierul Benjamin Netanyahu și pe fostul ministru al apărării, Yoav Gallant, a anunțat miercuri biroul lui Netanyahu, transmite AFP.
În așteptarea unei decizii pe fond, Israelul a cerut de asemenea Curții de la Haga să suspende executarea celor două mandate, adaugă același comunicat.
Curtea Penală Internațională a emis pe 21 noiembrie mandate de arestare vizându-i pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul ministru israelian al Apărării, Yoav Gallant, și șeful aripii militare a mișcării palestiniene Hamas, Mohammed Deif, pentru crime de război și împotriva umanității.
Mandatul împotriva lui Netanyahu a ridicat, mai ales în Franța, problema imunității premierului israelian, notează AFP.
Un articol al Statutului de la Roma din 1968, care instituie CPI, abordează chestiunea imunității conducătorilor țărilor care nu recunosc Curtea, chiar dacă articolul respectiv poate rămâne deschis diferitelor interpretări.
„Statul Israel contestă competența CPI și legitimitatea mandatelor de arestare emise contra prim-ministrului și a fostului ministru al Apărării”, precizează comunicatul biroului de presă al lui Netanyahu.
Potrivit comunicatului, Netanyahu s-a întâlnit miercuri la Ierusalim cu senatorul american Lindsay Graham, care l-a informat despre „demersurile pe care le conduce în Congresul american împotriva Curții Penale Internaționale și împotriva statelor care ar coopera cu ea”.
Dacă CPI va respinge apelul, „aceasta le va demonstra și mai mult prietenilor Israelului, Statelor Unite și lumii întregi cât de părtinitoare este Curtea Penală Internațională împotriva statului Israel”, încheie comunicatul.