Social

Corespondență // Consiliul Europei (GRECO): Chișinăul începe să implementeze satisfăcător recomandările privind corupția

În ultimul său raport despre R. Moldova, publicat astăzi, 28 noiembrie, GRECO, structura anticorupție creată de Consiliul Europei (Groupe d'États contre la corruption, Grupul de state împotriva corupției), constată că Chișinăul a implementat în mod satisfăcător sau a tratat într-un mod satisfăcător treisprezece dintre cele optsprezece recomandări cuprinse în precedentul Raport de evaluare.

Dintre recomandările rămase, patru au fost parțial implementate, iar una nu a fost implementată.

Mai precis, recomandările V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XVI, XVII și XVIII au fost implementate satisfăcător sau tratate într-un mod satisfăcător, recomandările I, II, IV și XV au fost parțial implementate, iar recomandarea iii nu a fost pusă în aplicare.

În ceea ce privește membrii parlamentului, de pildă, s-au înregistrat progrese în publicarea în timp util a proiectelor de lege. Un proiect de lege privind conduita și etica parlamentarilor a trecut în prima lectură și a existat o practică stabilită de a accepta cererile de ridicare a imunității parlamentarilor suspectați de săvârșirea infracțiunilor de corupție. Acestea fiind spuse, utilizarea frecventă a procedurii de urgență pentru adoptarea legislației rămâne îngrijorătoare. Ar trebui introduse reguli care reglementează interacțiunea parlamentarilor cu terți/lobbyiști.

Capacitatea ANI ar trebui consolidată pentru a asigura un control eficient și aprofundat cu normele privind conflictele de interese, incompatibilitățile și declarațiile de avere și interese.

Revenind la judecători, toate recomandările au fost puse în aplicare. Procesul de verificare a candidaților judecători a produs rezultate pozitive. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a devenit operațional, având unsprezece din 12 membri. A continuat să adopte hotărâri motivate privind numirea, transferul și cariera judecătorilor și a propus la Curtea Superioară de Justiție candidați pentru funcția de judecător.

Au fost introduse măsuri de evaluare a integrității magistraților stagiari prin solicitarea acestora să depună declarații de avere și interese. De asemenea, au fost luate mai multe măsuri pentru a aborda întârzierile în procesarea cauzelor și pentru a publica informații despre activitatea instanțelor. S-au înregistrat progrese în modificarea cadrului legal privind procedurile disciplinare, iar statisticile privind procedurile disciplinare împotriva judecătorilor sunt furnizate în rapoartele anuale de activitate.

În ceea ce privește procurorii, a fost înființată o Inspecție autonomă de specialitate a procurorilor, iar capacitatea acesteia este de așteptat să fie consolidată în viitor pentru a-și îndeplini pe deplin mandatul statutar. Deciziile privind cauzele disciplinare au fost motivate și publicate. Abaterile disciplinare par să fi câștigat în claritate și precizie.

Acestea fiind spuse, este regretabil că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește componența Consiliului Superior al Procurorilor, întrucât ministrul Justiției va continua să fie membru din oficiu (până la 1 ianuarie 2026), la fel ca și președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Adoptarea acestui al treilea Raport interimar de conformitate pune capăt procedurii de conformare a rundei a patra în ceea ce privește Republica Moldova.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult