Aderare UE

Expert: Comisia Europeană este în fața unei provocări de reprezentare politică și securitate regională

Comisia Europeană va pune accent pe competitivitate pentru a echilibra angajamentele climatice cu preocupările mediului de afaceri și pentru a reduce decalajul față de Statele Unite și China, în vederea sporirii securității regionale. Experta în relații internaționale, Mihaela Sirițanu, a subliniat în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” că Comisia Von der Leyen este în fața unei provocări de aliniere și reprezentare a intereselor politice în negocierea unor poziții pe plan european.

„Uniunea Europeană nu este pregătită pentru o decuplare completă a apărării față de Statele Unite, iar primul pas ar trebui să fie consolidarea apărării comune în cadrul NATO. Totuși, acest mandat se confruntă cu mai multe probleme, inclusiv lipsa resurselor bine alocate și competențele neclare. Tratatele UE creează dificultăți, deoarece stipulează că apărarea este de competența exclusivă a statelor membre. Singurul domeniu în care UE ar putea avea un mandat ar fi în industria de apărare. O altă problemă este legată de preluarea unor puteri din portofoliul statelor membre, ceea ce ar implica negocieri politice. De asemenea, există opțiunea de a aloca fonduri din bugetul UE existent sau de a crește contribuțiile țărilor membre, iar o a treia opțiune ar fi împrumutarea de fonduri de la țări pentru a finanța acest comisariat.”

De asemenea, UE își dorește o independență mai mare față de SUA și este posibilă o confruntare cu China. „Trump a vorbit foarte mult despre introducerea tarifelor atât pentru China, cât și pentru Uniunea Europeană. Aici, UE are două căi: ar introduce tarife pentru produsele importate din SUA, ceea ce ar avea un impact negativ pentru ambele părți. Asta ar însemna că cetățenii sunt cei care vor plăti prețuri mai mari. O altă opțiune ar fi însă să se încerce stimularea anumitor importuri americane în schimbul tarifelor impuse de SUA. O altă posibilitate ar fi alinierea politicii externe a UE față de China cu cea a SUA, însă doar acolo unde sunt divergențe. Asta ar însemna că tot ce dictează Statele Unite ar trebui implementat și de Uniunea Europeană.”

Potrivit expertei, deși obiectivul UE este aderarea activă a Ucrainei și Moldovei până în 2030, există mulți factori exogeni. „Subiectul Ucraina este principalul, combaterea agresiunii ruse și sprijinirea efortului de reconstrucție și a procesului de integrare în UE. O altă prioritate este introducerea acestor țări, aflate în proces de aderare, în sistemul comun de plăți european. O apropiere bancară mai mare pentru a întări relațiile economice dintre țări. Rămâne de văzut care vor fi progresele în următorii ani.”

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost votată, miercuri, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. În dezbaterea din PE de dinaintea votului, Ursula von der Leyen a spus că libertatea și suveranitatea Uniunii Europene depind „mai mult ca oricând” de „puterea sa economică”.

Președinta Maia Sandu i-a transmis un mesaj de felicitare Ursulei von der Leyen și întregului Colegiu al Comisarilor, după ce Parlamentul European a aprobat noua Comisie. Șefa statului a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a întări cooperarea cu Uniunea Europeană și de a finaliza negocierile de aderare a țării noastre pe parcursul acestui mandat.

Citește mai mult