Politic

Mecanismul de confiscare a bunurilor obținute ilegal a fost îmbunătățit. Opinia expertului

Mecanismul de urmărire, identificare, sechestrare și confiscare a bunurilor obținute ilegal va fi îmbunătățit. Un proiect de lege care prevede modificări la actuala legislație a fost aprobat de Guvern, urmând să fie votat în Parlament. Una din noutăți este că oamenii legi vor putea confisca și bunuri echivalente celor obținute din infracțiune, contravaloarea acestora, dar și avantajele obținute, chiar dacă persoana implicată nu este trasă la răspundere penală.

Vor putea fi confiscate și bunurile infracționale transmise persoanelor terțe, iar mijloacele aflate în străinătate vor fi aduse în țară. Astfel, bunurile sechestrare în cauze penale ar urma să fie confiscate mai rapid, indiferent dacă aparțin direct sau indirect infractorilor.

O altă noutate este că infracțiunile care generează beneficii economice ce depășesc 14 mii de euro vor ajunge și în vizorul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), care va face investigații suplimentare pentru identificarea bunurilor dobândite ilegal. Procurorii pot solicita intervenția ARBI atât înainte de transmiterea cauzei în instanța, cât și pe parcursul procesului. Iar judecătorii vor putea dispune confiscarea bunurilor nu doar în caz de condamnare, dar și pentru încetarea procesului penal, în cazul confiscărilor speciale, extinse sau de la terți.

Evidența unică a tuturor bunurilor sechestrate și confiscate va fi realizată de ARBI, care va gestiona și repatrierea bunurilor din afara țării și va aplica hotărârile străine de confiscare. Va fi revizuit și mecanimsul de executare a hotărârilor de confiscare, de reparare a prejudiciului cauzat statului și compensare a cheltuielilor de judecată. Acestea vor fi realizate expres de Serviciul Fiscal de Stat, cu ajutorul executorilor judecătorești și a ARBI.

Noul mecanism transpune și o directivă a Uniunii Europene, față de care Republica Moldova are angajamente, a explicat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Noi cunoaștem foarte bine că ultimii ani au fost sechestrate mai multe bunuri în valori impresionante, dar aceasta nu a dus și la recuperare efectivă în bugetul de stat. Este și din cauza faptului că procedurile durează foarte mult. Mecanismul nu este unul foarte clar în ceea ce ține de responsabilitățile autorităților care să asigure acest proces de executare, în urma consultărilor și a unui grup de lucru cu care activitatea s-a desfășurat pe parcursul anului 2023 și 2024, astăzi, iată, am reușit să venim cu acest proiect într-o versiune finală”, susține ministra Justiției.

Criminalitatea nu este profitabilă

Proiectul de lege a fost elaborat ca să sublinieze și să demonstreze încă odată că infractorii nu sunt invincibili și să slăbească toate structurile financiare care există. Mesajul important al proiectului de lege este că criminalitatea nu este profitabilă”, susține ofițerul de Programe Justiție și Anticorupție a Fundației Soros Moldova, Oxana Brighidin.

Important este ca bunurile și mijloacele sechestrate să ajungă în folosul comunităților, adică să fie utilizate pentru proiecte de interes social, spune experta.

Noi nu cunoaștem câți bani recuperăm din infracțiuni, dar odată ce va fi îmbunătățită situația trebuie să cunoaștem că acești bani, care ajung în bugetul de stat, nu sunt furați din nou. Oamenii trebuie să știe ce se întâmplă cu acești bani. Ei trebuie să ajungă în comunitate. De exemplu, imobilele care sunt confiscate să fie reabilitate pentru a înființa școli sau grădinițe. O parte din banii confiscați vor fi pentru finanțare de proiecte care sunt implementate de organizații societăți civile pentru victimele infracțiunilor sau folosul grupurilor marginalizate. Scopul proiectului este foarte nobil ca să restabilească echitatea socială și să sprijine cele mai afectate comunități de criminalitatea organizată și corupție”.

Oxana Brighidin mai precizează că banii recuperați din bunurile infracționale vor fi alocați inclusiv instituțiilor care au participat în proces printre care: Procuratura Anticorupție, ARBI, CNA, dar și la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Mai complicată este procedura de confiscare a bunurilor de peste hotare, pentru că trebuie să fie respectate nu doar prevederile legislației naționale, ci și ale tratatelor internaționale. Aceste bunuri vor fi vândute în țările în care au fost confiscate, iar banii obținuți vor fi direcționați către bugetul de stat. „Există multe bunuri care sunt sechestrate și urmează să fie confiscate, mai ales în cazurile de rezonanță”, a precizat ofițerul de Programe Justiție și Anticorupție a Fundației Soros Moldova.

Citește mai mult