Economic

Fără gaz rusesc din 2025? Republica Moldova trebuie să se pregătească pentru acest scenariu, avertizează experții

Cetățenii și autoritățile din Republica Moldova trebuie să se pregătească pentru cel mai nefavorabil scenariu, în care de la 1 ianuarie 2025, gazul rusesc nu va mai putea ajunge în Republica Moldova, tranzitând Ucraina, susțin experții în energetică. Totodată, aceștia afirmă că în actualul sezon rece nu mai există riscul ca țara noastră să rămână fără resurse energetice, dar costurile acestora ar putea fi mari.

digi24
Sursa: digi24

Republica Moldova, în ciuda a ceea ce vedem astăzi, se află într-o situație de securitate energetică mult mai bună decât acum trei ani, iar în prezent se discută despre posibilitatea aprovizionării cu energie electrică din România sau, în general, de pe piața europeană și de sprijin financiar pentru consumatori, a menționat experta în energetică de la Expert Forum București, Otilia Nuțu.

Potrivit ei, este important de înțeles faptul că, dacă se va întrerupe livrarea de gaze naturale către regiunea transnistreană, malul drept poate să cumpere energie electrică și să beneficieze de sprijinul Comisiei Europene. Totuși rămâne valabilă problema consumatorilor din stânga Nistrului.

„Gazul acela, dacă nu este dat pe gratis de la Gazprom, cum a fost până acum, întreținându-se artificial iluzia unei bunăstări, atunci el va trebui să fie cumpărat de undeva. Nu cred că se va pune problema ca cineva din Europa să poată să dea gaz gratis pentru Cuciurgan. Deci ce se va întâmpla? va fi cumpărare de energie electrică din altă parte decât de la Cuciurgan, aprovizionare cu gaze și cu energie electrică și pentru malul drept și pentru malul stâng din piețele europene și un sprijin din partea Comisiei Europene pentru atenuarea șocului de preț asupra consumatorilor casnici și vulnerabili. Sigur că lucrurile astea sunt foarte costisitoare”.

Situația din această iarnă este dificilă, iar autoritățile și cetățenii din Republica Moldova trebuie să fie pregătiți pentru a face față celui mai complicat scenariu, a declarat fondatoarea Romanian Energy Center, Eugenia Gusilov.

„Ce trebuie să înțeleagă populația din Republica Moldova este că epoca gazului și a curentului ieftin s-a terminat și, practic, acum trebuie făcute aceste eforturi. Nu va fi ușor, dar Moldova va fi ajutată și autoritățile de la Chișinău vor căuta sprijin suplimentar de partea partenerilor internaționali ca să treacă cu bine de acest test. Pentru că este un test, este o încercare grea. De ziua de 1 ianuarie 2025, partea bună este că sunt soluții, adică tehnic poți să aduci electricitatea din altă parte, gaz poți să aduci din altă parte, numai că nu la prețul la care îl lua de pildă curentul electric Moldova din Transnistria. Adică prețul acela ieftin al electricității, cred că trebuie oamenii să se obișnuiască cu ideea că nu o să mai fie”.

Amintim că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze Ucraina pentru a ajunge în Europa datorită actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va demara negocieri cu Rusia privind prelungirea acestui acord, care expiră la sfârșitul anului 2024, însă nu există, deocamdată, o decizie oficială în acest sens.

Autoritățile de la Chișinău au pregătit mai multe scenarii pentru perioada rece a anului, în cazul în care, de la 1 ianuarie 2025, gazul rusesc nu va mai putea ajunge în Republica Moldova, tranzitând Ucraina. Asigurările au fost făcute de ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit lui, în cel mai nefavorabil scenariu, în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaze naturale din Rusia, țara noastră va fi nevoită să majoreze importurile de energie electrică din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă.

Citește mai mult