Justiție

Structura PA, modificată. Dragalin: „Vrem să mergem înainte cu fortificarea Procuraturii Anticorupție”

Structura Procuraturii Anticorupție (PA), condusă de Veronica Dragalin, a fost modificată, prin decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 28 noiembrie. Astfel, au fost înființate noi secții și direcții specializate, inclusiv pentru acuzatorii de stat, ofițerii de investigație, precum și pentru cei responsabili de filaj și interceptări. Deși modificările nu implică schimbări în numărul procurorilor anticorupție angajați, Oficiile Nord și Sud au fost desființate.

Odată cu modificările aprobate, în cadrul PA apar direcții și secții noi, inclusiv un aparat al procurorului-șef, care în prezent nu există. Procuratura urmează să aibă, așadar, inclusiv propriile secții de contabilitate, finanțe și achiziții publice.

„Trebuie să gestionăm propriul nostru buget și aceste secții și funcționari publici sunt necesari pentru a putea pune asta în aplicare. (…) O altă schimbare semnificativă este direcția generală investigații și suport operativ, care va permite Procuraturii Anticorupție să efectueze măsuri speciale de investigații din propriile resurse, necesitate intervenită după modificările legislative care au separat PA de CNA”, a argumentat șefa de la anticorupție, Veronica Dragalin, conceptul propus, în cadrul ședinței CSP.

În noua structură a PA nu se vor mai regăsi acum în schimb Oficiile Nord și Sud. Deși, în mod normal, procurorii din aceste oficii, dosarele și nu doar ar urma să fie transferate în sediul central al Procuraturii, conducerea acesteia declară că acest lucru nu va fi posibil, pentru moment, în condițiile în care noul sediu promis de Guvern nu a fost pus la dispoziție.

„O să găsim o soluție pentru colegii din oficiile Nord și Sud, în colaborare cu procurorul general, pentru a le permite să lucreze în continuare, să reprezinte acuzarea de stat în nordul și în sudul țării. Avem aproximativ 80 de dosare la nord și 80 la sud, care sunt pe rol. Vrem să mergem înainte cu fortificarea PA și atragerea personalului necesar pentru a putea funcționa mai departe”, a declarat Veronica Dragalin.

Contactat, șeful adjunct al PA, Octavian Iachimovschi, a declarat că, cel mai probabil, PA îi va propune mâine procurorului general să amâne lichidarea celor două oficii, cel puțin până în martie-aprilie 2025.


Amintim că Consiliul Suprem de Securitate a recomandat recent Guvernului să facă schimbări imediate pentru îmbunătățirea activității PA. Președinta Maia Sandu a constatat „un eșec total” și a declarat că Procuratura Anticorupție nu a livrat rezultatele așteptate în lupta împotriva corupției mari și a corupției politice și a recomandat schimbări în cadrul PA. În replică, Procuratura Anticorupție a invocat o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori și ofițeri, precum și lipsa unui sediu funcțional și a tehnicii speciale pentru investigații.

Reamintim în acest context că numărul personalului din cadrul Procuraturii Anticorupție a fost suplimentat cu 54 de posturi, în luna februarie a acestui an. Funcțiile au fost atribuite atunci pentru formarea aparatului procurorului șef al PA, precum și pentru înființarea unor noi secții și direcții specializate. Cu toate acestea, numărul total al funcțiilor de procuror a rămas neschimbat, fiind de 59. În prezent, doar 39 dintre aceste funcții sunt ocupate, a declarat Veronica Dragalin. Cel puțin 10 procurori au părăsit sistemul odată cu inițierea procesului de evaluare externă a integrității financiare și etice.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult