Social

Peste 100 de agricultori din țară au fost apreciați cu diplome de onoare

Pentru o zi au uitat de griji și probleme și au sărbătorit. Peste 100 de agricultori, conducători agricoli, combineri, mecanizatori și muncitori în domeniul agriculturii au fost premiați în semn de recunoștință pentru eforturile și realizările celor care muncesc pământul pentru a asigura hrană și resurse întregii țări. Chiar dacă a fost un an dificil pentru agricultori, aceștia nu renunță și speră că anul viitor le va aduce o recoltă mai bogată.

Ministerul Agriculturii
Sursa: Ministerul Agriculturii

Avem firmele care achiziționează în România cu un preț relativ bun și sperăm la anul viitor sa putem acoperi pierderile din anul acesta”, a spus Roman Andriuța, agricultor.

Suntem o gospodărie țărănească, care ne ocupăm cu creșterea livezilor și a legumelor. Ca și toți agricultorii ne-am confruntat anul acesta cu greutăți, și secetă, și grindină, însă în pofida tuturor greutăților am făcut față”, a menționat Svetlana Albu, agricultor.

Anul 2024 a fost un an cu multe provocări, unde practic asolamentul, agricultura ecologică pentru noi personal ne-a demonstrat că anume respectând un mod de agricultură corect putem pune premise în roada preconizată. Cele mai mari probleme au fost seceta, dar am salvat o mare parte din cantitățile de porumb și floarea-soarelui”, afirmă agricultorul Adrian Dumitraș.

În acest an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a decis să organizeze Luna Agricultorului. Astfel, pe tot parcursul lunii în mai multe raioane din țară au fost organizate evenimente dedicate muncitorilor din agricultură. Soroca încheie șirul sărbătorii.

Eu consider că Republica Moldova este o țară agrară și cele mai mari două bogății sunt pământul și oamenii, nu întâmplător în sectorul agricol lucrează direct sau indirect 30 de procente din populația Republicii Moldova, care lucrează 1, 5 milioane de hectare de pământ arabil și este foarte important să susținem acest sector”, a declarat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Adrian Digolean.

Din păcate, nu putem compara rezultatele obținute din anul trecut cu anul precedent, dar oricum au fost muncite și merită vociferate, precum grâu de toamnă 3, 07 tone la hectar, orz de toamnă - 3, 77, orz de primăvară - 3, 48, mazăre - 1, 36, rapiță - 1, 99. A fost un an agricol complicat, dar agricultorii noștri au rezistat”, a specificat Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca.

Potrivit datelor statistice pentru lunile ianuarie-septembrie curent, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, producția totală agricolă în gospodăriile a scăzut cu 6,8 la sută.

Citește mai mult