Politolog român, despre rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare: „În România, Rusia și-a atins obiectivele”
Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din România evidențiază o ascensiune a partidelor extremiste și o consolidare a influenței pro-ruse pe scena politică din România. Scrutinul de duminică reflectă o schimbare îngrijorătoare în preferințele electorale, amplificată de utilizarea rețelelor sociale, în special TikTok, în mobilizarea alegătorilor, observă analistul politic Cristian Pârvulescu.
„Este evident că extrema dreapta este foarte puternică în România, după aceste alegeri. Are aproape 1/3 din voturi. A câștigat diaspora în Moldova. Cu excepția Moldovei, tot ce este semnificativ în diaspora, a fost câștigat de AUR, urmat de USR și apoi două partide desprinse din AUR: SOS și POT. POT, un partid care nu exista pentru 99,9% din români în urmă cu o săptămână și care, iată, a intrat în Parlament, dovadă că rețelele de socializare, în cazul de față TikTok-ul, pot să transforme în mod radical viața politică. În România a transformat-o”, notează Pârvulescu într-un interviu pentru Moldova 1.
În contrast cu diaspora moldovenească, care a susținut masiv agenda pro-europeană a președintei Maiei Sandu, diaspora românească a votat în proporție de 55% pentru partide extremiste, ceea ce indică o reorientare politică îngrijorătoare, crede Pârvulescu.
„În România, Rusia și-a atins obiectivele mult mai clar. Mă refer aici și la diaspora. Diaspora moldovenească a votat 80% cu Maia Sandu, a susținut referendumul. Fără diaspora nu s-ar fi mers pe linia aceasta. În România, diaspora în proporție de 55% a votat partide extremiste. În ceea ce mă privește, nu mă feresc să vorbesc despre o extremă dreapta anti-europeană, în care pozițiile pro-ruse sunt mai mult decât evidente. Acesta este un anunț foarte, foarte periculos pentru săptămânile, lunile și anii care vin”.
Urmează alegerile prezidențiale de duminică, care ar putea schimba semnificativ situația politică, spune analistul român. PSD, care rămâne un jucător-cheie, ar putea influența cursa, dacă va decide să o susțină pe candidata USR Elena Lasconi.
„Există în continuare foarte multe necunoscute, pentru că dacă personal mă aștept ca PSD, după decizia Curții Constituționale, să dea o decizie de vot în favoarea doamnei Lasconi, nu înseamnă în mod automat că electoratul PSD va vota cu doamna Lasconi. Domnul Georgescu are, în opinia mea, prima șansă în alegerile de duminica viitoare, iar asta nu este un anunț bun pentru UE, nici pentru NATO, nici pentru Republica Moldova și, în principiu, nici pentru România”.
Precizăm că rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din România arată că PSD câștigă scrutinul, obținând cele mai multe voturi atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat. Pe locurile doi se situează AUR, urmat de PNL și USR. Detalii - AICI.
În Republica Moldova, după procesarea a 57 din cele 59 de procese verbale, USR s-a clasat pe primul loc în preferințele alegătorilor, obținând peste 54% din voturi. Pe locul al doilea s-a situat PNL, cu aproximativ 23% din sufragii, urmat de AUR și PSD, fiecare acumulând câte 5% din voturi. Detalii - AICI.