Internațional

Corespondență Dan Alexe // Oreșnik — racheta nucleară cu care Putin vrea să sperie Occidentul

Putin a promulgat săptămâna trecută bugetul de stat pentru perioada 2025-2027, în care sunt prevăzute fonduri „pentru apărare” de 13,5 trilioane de ruble, adică de 126,844 de miliarde de euro pentru 2025. Această cifră reprezintă o creștere de 24,4% a bugetului dedicat satisfacerii nevoilor militare în războiul din Ucraina și echivalează cu 6,31% din Produsul Intern Brut (PIB) preconizat pentru anul viitor. Suma dedicată armatei reprezintă aproximativ 40% din cheltuielile totale ale bugetului rus și va depăși fondurile alocate educației, sănătății, economiei și politicii sociale luate la un loc.

Asta, în vreme ce, în cel mai agresiv discurs de la invadarea Ucrainei, Putin a început să laude insistent, noua rachetă Oreșnik, susținând că NATO nu are nicio posibilitate tehnică de-a o intercepta și avertizând că Moscova ar putea să o folosească împotriva „centrelor de decizie ale Kievului”. Racheta este capabilă de a purta o încărcătură nucleară, deși deocamdată, spune Putin, va fi înarmată cu mai multe focoase convenționale.

Amenințarea lui Putin, în mod clar îndreptată spre Europa, vine într-un moment critic, în vreme ce Statele Unite se află într-o tranziție politică, iar Europa încearcă să înțeleagă admirația lui Donald Trump față de Putin și măsura în care asta ar putea reduce angajamentul Washingtonului față de NATO.

Oreșnik – care înseamnă „alun” – reprezintă o amenințare directă și potențial devastatoare pentru Europa, chiar dacă este înarmată convențional. Putin afirmă că folosirea ei s-ar datora nemulțumirii Moscovei față de utilizarea de către Ucraina a ATACMS și a rachetelor franco-britanice Storm Shadow împotriva Rusiei.

Putin încearcă să ațâțe incertitudinea occidentalilor și să amplifice temerile de securitate europeană înainte de învestirea lui Trump. Propaganda rusă descrie timpul de zbor al rachetei Oreșnik către marile capitale europene ca fiind de 20 de minute până la Londra și Paris, 15 minute până la Berlin și 12 minute până la Varșovia.

Pentagonul, precum și experții occidentali în controlul armelor cred că Oreșnik nu este nou – ei spun că se bazează probabil pe racheta RS-26 Rubej, care a fost testată de mai multe ori cu mai mult de un deceniu în urmă, a fost abandonată public în 2018 și recent retrasă și modificată. Putin a ordonat producția în masă a rachetei Oreșnik și a insistat că sunt dezvoltate multe sisteme similare.

Europa se află indiscutabil în pragul unei noi „ere a rachetelor”. În luna iulie, Statele Unite și Germania au anunțat planuri de rotație a rachetelor americane cu rază medie de acțiune în Germania începând cu 2026 – determinând un răspuns brusc din partea Moscovei – în timp ce mai multe națiuni s-au alăturat unui proiect condus de francezi, European Long-Range Strike Approach (ELSA), pentru a dezvolta o rachetă cu rază lungă de acțiune.

Unii se îndoiesc însă de voința NATO de a descuraja Rusia, deoarece Moscova încearcă să exploateze diviziunile dintre state, curtându-l pe Viktor Orban din Ungaria, care a adoptat o atitudine constantă pro-Kremlin.

Oreșnik ar trebui să fie interzis în temeiul Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) din 1987 dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, care a interzis rachetele cu o rază de acțiune de 300 până la 3.500 de km. Trump a retras însă Statele Unite din tratat în 2019, după acuzațiile de lungă durată ale SUA împotriva încălcărilor tratatului de către Rusia.

Arma lui Putin rămâne frica. Este în primul rând un război psihologic și această propagandă încă funcționează. Este, în esență, doar o neînțelegere a modului de a trata cu Putin.

Citește mai mult