Farmaciile din Republica Moldova, obligate să colecteze medicamentele expirate în containere speciale
Începând de anul viitor, toate farmaciile din țara noastră vor fi obligate să colecteze în containere speciale medicamentele expirate de la cetățeni. Acestea vor fi preluate de distribuitorii de medicamente pentru a le transporta agenților economici care se vor ocupa de distrugerea lor inofensivă. Farmaciile din țară susțin inițiativa, iar unele dintre ele deja au instalat boxelele respective.
Potrivit regulamentului privind gestionarea deșeurilor farmaceutice, medicamentele expirate vor fi colectate gratuit. Astfel, fiecare persoană care va dori să arunce unele medicamente va merge la farmacie și le va da angajatului care ulterior le va distribui în containere speciale.
„Necesitatea acestei hotărâri de guvern este una imperativă din simplu motiv că o bună parte din reziduurile medicamentoase, mă refer la medicamente expirate și fără proveniență sau distruse, nu sunt gestionate corespunzător, nu sunt distruse inofensiv și ca rezultat nimeresc la gunoi. Implicit duc la pătrunderea în sol, în ape freatice și intoxică cu substanțele date solul Republicii Moldovei”, susține directorul Agenției Medicamentului, Dragoș Guțu.
Unele rețele de farmacie din țară deja colectează medicamentele expirate. De la începutul anului au fost colectate 1500 de kilograme de medicamente care au fost distruse.
„Oamenii pot aduce medicamente expirate, fie medicamente deteriorate, medicamente pe care mai mult nu le utilizează. Ele pot fi cât și unguente, pastile, blistere”, a afirmat managerul proiectului, Denis Păun.
Oamenii spun că este o lege care trebuie aprobată cât mai repede, întrucât medicamentele expirate care ajung la tomberoane sunt nocive.
„Este o idee foarte bună. Mie foarte mult îmi place, pentru că medicamentele care expiră, eu deja știu unde trebuie să le arunc, cum trebuie să le arunc, să nu le arunc în ambalaj greșit și aceasta mă ajută ca eu să pot proteja mediul nostru”.
„Eu cred că este o inițiativă primită. În primul rând, pentru că se distrug undeva specializat, să nu fie la îndemâna copiilor, să nu aibă acces copiii la medicamentele cu termen trecut”.
„Părerea mea este una foarte bună. Desigur că protejăm mediul, natura și ne învățăm corect să utilizăm medicamentele și evităm și consumul medicamentelor expirate de acasă”.
Toate aceste deșeuri vor fi preluate de către distribuitorii de medicamente pentru a le transporta nemijlocit la agentul economic care se va ocupa de nimicirea lor. Odată cu implementarea regulamentului, autoritățile planifică să colecteze până la 90 la sută dintre deșeurile medicale.