Electorala

Expert: Participarea activă la alegerile din România este răspunsul moldovenilor la politica agresivă a Rusiei

Participarea activă a cetățenilor din Republica Moldova la scrutinul parlamentar din România reprezintă un răspuns clar la politica agresivă a Federației Ruse și un semn de sprijin pentru România, partenerul nostru constant, indiferent de guvernarea de la București. Aceasta este opinia expertului în domeniul Mării Negre, Mihai Isac. În cadrul unui interviu pentru Moldova 1, expertul a subliniat că votul din Republica Moldova se deosebește semnificativ de cel al diasporei românești din Uniunea Europeană, majoritar proeuropean, și reflectă dorința cetățenilor moldoveni de a deveni parte integrantă a Uniunii Europene.

„Vreau să felicit toți cetățenii români din Republica Moldova care au participat la acest exercițiu democratic european. Pentru Republica Moldova participarea la acest proces electoral reprezintă un răspuns la politica agresivă a Federației Ruse față de țara noastră. Faptul că, în calitate de cetățeni ai României, cetățenii moldoveni fac parte dintr-un spațiu politic, social, civic și cultural comun cu Uniunea Europeană își spune cuvântul. Votul acordat acestor partide ar trebui să le dea de gândit liderilor unor formațiuni politice de la București, care au mizat pe sprijinul unor partide din Republica Moldova.”

Potrivit lui Isac, schimbările din politica românească nu vor afecta sprijinul României pentru Republica Moldova, având în vedere că majoritatea partidelor susțin continuarea sprijinului pentru țara noastră în fața amenințărilor cu care se confruntă. „Fenomenul partidelor de extremă dreaptă este unul prezent în întreaga Uniune Europeană. Acesta reprezintă un vot de protest, o reacție la dorința de schimbare. Clasa politică tradițională trebuie să înțeleagă semnalul transmis de electoratul român și să adopte măsurile necesare. De asemenea, utilizarea rețelelor de socializare a avut un impact semnificativ ce impune adoptarea unor pachete legislative care să răspundă noilor realități. Depinde, însă, foarte mult de alegerile prezidențiale, care vor da tonul vieții politice. În orice caz, România rămâne un stat membru important al UE și al NATO.”

[Peste 80 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în cadrul alegerilor parlamentare din România, în cele 59 de secții de votare deschise pe teritoriul țării.] (https://radiomoldova.md/p/43892/republica-moldova-in-top-cinci-tari-cu-cei-mai-activi-alegatori-peste-80-de-mii-de-cetateni-au-votat-la-alegerile-parlamentare-din-romania) Alegătorii din Republica Moldova se numără printre cei mai activi din diasporă. În Republica Moldova, după procesarea a 57 din cele 59 de procese-verbale, Uniunea Salvați România (USR) s-a clasat pe primul loc în preferințele alegătorilor, obținând peste 54% din voturi. Pe locul al doilea s-a situat Partidul Național Liberal (PNL), cu aproximativ 23% din sufragii, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Partidul Social Democrat (PSD), fiecare acumulând câte 5% din voturi.

Potrivit datelor oficiale, după numărarea a peste 99% din voturi, Partidul Social Democrat (PSD) câștigă alegerile parlamentare din România, obținând cele mai multe voturi atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat. Pe locurile doi se situează Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), urmată de Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Salvați România. (USR).

Citește mai mult