Lacrimi și durere după ce s-a stins celebrul Helmuth Duckadam: "De acum încolo o să păzească porțile veșniciei."
Moartea lui Helmut Duckadam i-a șocat pe marii fotbaliști ai României, foști colegi cu "Eroul de la Sevilla". Într-un video pe care l-a postat pe rețelelel de socialuzare, fostul fotbalist și bunul prieten al lui Duckadam, Marcel Pușcaș, nu și-a putut stăpâni lacrimile.
"Am vorbim acum o săptămână, Helmut! Erai vesel. Te-ai dus prea repede... Dumnezeu să te odihnească. Ai fost un familist convins. Un om generos. Ai ajutat pe toată lumea cât ai putut. Drum lin, prietene!", a spus Marcel Pușcaș, fost fotbalist
Federația Română de Fotbal a transmis condoleanțe familiei lui Helmut Duckadam, iar fostul coleg de la Steaua, Gabi Balint, și ex-selecționerul echipei naționale, Eduard Iordănerscu, i-au adus un omagiu "eroului în verde".
Helmut Duckadam a fost de câteva ori în Republica Moldova. El a fost învitatul lui Andrian Bogdan la vestita competiție "Bătălia Portarilor".
"Sunt șocat de vestea că Helmuth Duckadam nu mai este printre noi. Un om mare, un om fantastic, pe care am avut onoarea să-l cunosc personal la evenimentele pe care le-am organizat aici, la Chișinău, cu portarii. A fost un om fantastic, îmi pare foarte rău. Dumnezeu să-l odihnească, iar de acum încolo o să păzească porțile veșniciei.", a menționat Andrian Bogdan, antrenor de portari
În ultimii ani, fostul goalkeeper se confruntase cu mai multe probleme de sănătate și fusese operat pe cord deschis în urmă cu doar câteva luni. Duckadam a fost supranumit "Eroul de la Sevilla", după ce a parat 4 lovituri de la 11 metri în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, când Steaua București a cucerit marele trofeu în detrimentul echipei spaniole FC Barcelona.
Duckadam a apărat, pe rând, execuțiile lui Alexanco, Angel Pedraza, Pichi Alonso și Marcos, și a intrat în Cartea Recordurilor drept primul goalkeeper care apără patru lovituri de departajare consecutive. Dacă la primele 3 lovituri, Duckadam a ales să plonjeze în dreapta sa, la al patrulea și ultimul penalty, portarul român a ales colțul din stânga, iar restul e istorie.
Mănușile cu care Helmut Duckadam a făcut istorie în fotbal au fost vândute de acesta în anul 2002 în schimbul sumei de 3.000 de dolari americani.
Perechea de mănuși de află în prezent în Canada. Duckadam și-a revăzut mănușile din finala de la Sevilla în toamna anului 2023, când acestea au fost expuse la Muzeul Fotbalului din București.
În scurta sa carieră, Helmut Duckadam a cucerit două titluri de campion al României cu Steaua București. De asemenea, fostul mare portar a fost nominalizat ca pretendent la "Balonul de Aur" în 1986, când s-a clasat pe locul 8.
Helmut Duckadam s-a născut pe 1 aprilie 1959, la Semlac, în județul Arad, și a început fotbalul în comuna natală, la echipa Semlacana, iar în 1974 a ajuns la Școala Sportivă Gloria Arad. În anul 1977 a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C. Un an mai târziu este transferat de UTA, unde a debutat în Divizia A în 1977.
După 4 sezoane la gruparea arădeană, este transferat la Steaua București, unde se impune ca titular. În același sezon în care s-a produs cea mai bună performanță a unei echipe românești, cariera sa a fost întreruptă brusc, din cauza unui anevrism care a impus o intervenție chirurgicală la brațul drept, aceasta determinându-l să iasă definitiv din fotbalul de performanță la vârsta de 27 de ani.
Federația Română de Fotbal anunță ca vor fi ținute momente de reculegere în memoria legendarului portar la ultimele două meciuri ale etapei a 18-a și la toate partidele etapei a 19-a de campionat. Primul moment de reculegere a fost ținut înaintea partidei din această seară, pe Cluj Arena, dintre Universitatea Cluj și UTA Arad. Jucătorii celor două echipe s-au adunat în jurul cercului de la mijlocului terenului, iar pe ecranele stadionului au fost afișate imagini cu fostul mare goalkeeper.
Toți cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu lui Helmut Duckadam sunt așteptați la Arena Națională din București, marți, 3 decembrie, începând cu ora 14.