Barometrul de afaceri 2022: Antreprenorii moldoveni s-au confruntat cu multe provocări. În multe companii nivelul investițiilor a crescut totuși
Antreprenorii din Republica Moldova s-au confruntat, în 2022, cu diferite provocări, atât din cauza pandemiei, cât și a războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Mai dificil le-a fost companiilor din industrie, agricultură și celor din prestări servicii. În schimb, o situație mai bună s-a atestat în comerț și construcții. Constatările se conțin în Barometrul de afaceri, realizat de Compania de cercetări sociologice „Date Inteligente” și prezentat, astăzi, de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova.
Studiul realizat scoate în evidentă creșterea prețurilor, fapt ce a afectat activitatea companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Totodată, antreprenorii și, implicit, investitorii se confruntă cu lipsa angajaților calificați, dar și a pieței de vânzare a mărfurilor. Din aceste motive, întâmpină dificultăți, în egală măsură, companiile mari și mici, în special cele din Chișinău. Cu toate acestea, investițiile au crescut, arată barometrul.
„Dacă vorbim despre ramurile mai puțin afectare, sunt ramurile din construcții. Cele mai puternic sunt afectate serviciile, industrie și agricultură, la general. În general, la mai multe companii nivelul de investiții a crescut”, constată directorul companiei „Date Inteligente”.
La rândul său, ambasadorul Franței în Republica Moldova spune că, în perioada următoare, mai multe companii franceze intenționează să investească în țara noastră.
„Este un instrument foarte util și important, pentru a măsura climatul investițional în Republica Moldova. Acesta ne permite să măsuram evoluțiile în domeniul afacerilor, dar și percepția oamenilor de afaceri față de situația economică din țară”, menționează ambasadorul Paul Graham.
Și reprezentanții investitorilor din România consideră că acest barometru vine în sprijinul mediului de afaceri.
„Este evident faptul că trecem printr-o perioadă, în care mediul de afaceri, dar și întreaga societate este expusă unor vulnerabilități. Va fi un proces care se va desfășura în trei etape. Aceasta este doar prima etapă - lansarea proiectului. Vor fi abordate peste trei mii de companii din Republica Moldova și are rolul de a prezenta locul în care acum ne aflăm”, spune președintele Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu.
„Este un efort colectiv, menit să faciliteze cât mai mult extinderea businessului în Republica Moldova și să ofere o unealtă deosebit de utilă pentru potențialii investitori, care vin aici în Republica Moldova. Îmi doresc să fie un proiect de succes, care să continue cât mai mult posibil și un proiect în care să se implice cât mai multe companii”, subliniază ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.
Proiectul este realizat de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova și Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol, cu suportul PNUD și UE. Sondajul, la care au participat peste 400 de antreprenori, a fost realizat în perioada 7-11 decembrie 2022. Marja de eroare este de plus-minus 4,4 la sută.