LIVE TEXT // Tariful la gaz, discutat în Parlament: concluziile audierilor
Autoritățile admit că s-au făcut mai multe greșeli în procesul de achiziționare și asigurare cu stocuri de gaze, dar evită să spună cine exact s-ar face responsabil de situația creată. În timp ce directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că a avertizat încă în luna iulie despre fluctuațiile de prețuri și riscul unei posibile majorări de tarif pentru consumatorii finali, reprezentanții ANRE declară că majorarea tarifului la gazele naturale a fost „inevitabilă”, altfel riscam să acumulăm datorii care, în cele din urmă, ar fi fost suportate tot de consumatorii finali. În următoarele 60 de zile, cele patru instituții audiate azi în Parlament - Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Energocom și Moldovagaz – trebuie să prezinte planuri concrete pentru achiziționarea și diversificarea resurselor energetice pe o perioadă de 12 luni, măsură menită să reducă riscul fluctuațiilor de preț în viitor.
Recomandările formulate, după audierile parlamentare:
Către furnizori:
- Să prezinte un plan de achiziții de gaze naturale destinate consumatorilor casnici pentru o perioadă de 12 luni. Achizițiile trebuie să fie făcute progresiv, împărțite în contracte cu perioade diferire, prețuri diferite, conform practicii europene, spune președintele comisiei parlamentare de profil, Radu Marian.
Către Ministerul Energiei:
Să evite la maxim intervenția directă și micro-managementul ministerului în tot ce înseamnă achiziția de zi cu zi a resurselor energetice și estimarea prețurilor la achiziții. Radu Marian: „Demnitarii și funcționarii publici nu pot să înlocuiască profesioniștii care fac estimări și achiziții, dar asta nu înseamnă că ministerul nu poate să se implice, în special la nivel politic. Se poate implica, însă, la nivel strategic”.
Împreună cu APP, ministerul trebuie să stabilească indicatori de performanță anuali pentru companiile energetice și managementul lor.
Către Energocom:
Parlamentul solicită ca în 60 de zile să fie stabilit un plan pentru creșterea numărului clienților, nu doar în Republica Moldova. Marian: „Energocom trebuie să devină mai activ pe piața regională de tranzacții a resurselor energetice și evident că asta înseamnă că trebuie să crească profitabilitatea și dividentele. Dividentele de la Energocom trebuie să fie împărțite cu bugetul public național și toți cetățenii”.
Plan pentru intrarea pe piața de gaze cu amănuntul în Republica Moldova: gospodării și întreprinderi mici și mijlocii. Marian: „Trebuie să devină competitori, trebuie să profităm de această schimbare, de intrare pe piața liberă, și Energocom, care are deja un anumit respect și reputație, să intre pe piață. Noi solicităm acest plan”.
Către ANRE:
Să prezinte și să implementeze un plan de comunicare privind importanța beneficiilor intrării pe piața liberă. „Cetățenii s-au obișnuit cu contract pe termen lung, dar cred ca nu este cazul. Cred că nici Gazprom azi nu mai dă contracte pe termen lung, toate sunt bazate pe bursă, pe piață. Trebuie să explicăm cetățenilor care sunt beneficiile”.
ANRE urmează să introducă instrumente mai complexe pentru solicitarea ajustărilor de tarife care vin de la furnizori.
„După 60 de zile o să ne reunim și o să vedem ce s-a făcut și ce nu s-a făcut”, a precizat Radu Marian.
Principalele declarații făcute în cadrul audierilor:
Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe: „S-au făcut anumite greșeli și nu cred că poți să spui că anume cineva este vinovat. Eu cred că au fost probleme de comunicare instituțională, eu cred că a fost o implicare operațională a micro-managementului din partea ministerului. Eu cred că a fost o problemă că nu există suficientă planificare pe termen lung a acestor achiziții și acum pe noi ne interesează să se rezolve această problemă”.
Suntem independenți de gazul rusesc? Răspunsul ministrului Energiei: „Dacă vorbim de malul drept, da, dacă vorbim despre malul stâng – nu este un furnizor alternativ care să poată asigura gaze de facto gratuite pentru regiunea transnistreană”.
Republica Moldova a negociat un preț preferențial cu România, spune ministrul Parlicov: „În iunie ne-am adresat după sprijin inclusiv către partenerii din România ca să obținem un contract cu preț preferențial. Această discuție s-a transferat la nivel de prim-miniștri. Acum, mai bine, mai corect, va spune domnul prim-ministru când au finalizat aceste discuții. Din ce cunosc eu, discuțiile cu privire la obținerea unui preț preferențial, pentru că aceasta era de fapt miza, să reușim să obținem volume la prețuri bune printr-un contract în care suntem avantajați sau avem sprijinul politic, s-au finalizat după alegeri”.
Victor Parlicov, ministrul Energiei, despre contractul cu Gazprom: „Este valabil până în 2026. Acest contract presupune o altă formulă de prețuri decât bursa. Este parțial legat de bursă, parțial legat de cotațiile la produse petroliere. Nu este adevărat că un contract pe termen lung și formula de preț în contractul cu Gazprom întotdeauna este mai favorabilă decât cotațiile pe piața internațională, deoarece prețul din formula cu contractul cu Gazprom este decuplat parțial de bursă. Respectiv, sunt perioade în care acest preț este sub prețul de bursă, sunt perioade în care acest preț este peste prețul de bursă. Noi în 2023 am reușit să economisim circa 60 de milioane de euro procurând de pe piața europeană, comparativ cu prețul din contractul cu Gazprom”.
Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, despre asigurarea R. Moldova cu gaz: „Sunt asigurate 80% din volumenele necesare pentru sezonul de iarnă. Decembrie și ianuarie sunt total acoperite. Acum, suntem la etapa de achiziție pentru luna februarie”.
Alexei Taran, directorul ANRE, explică posibilele consecințe dacă prețul gazelor nu ar fi fost majorat: În cazul în care nu se intervenea urgent și prompt, riscam să avem o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc la care am fi supus consumatorul ar fi fost că urma să intrăm în lunile de iarnă, cu un volum mare de consum, iar orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial.
Victor Parlicov, ministrul Energiei, explică de ce nu au fost procurate gaze naturale din timp, la preț mic: „Ministerul Energiei nu se ocupă cu cumpărarea și vinderea gazelor. De asta se ocupă companiile specializate, Ministerul doar monitorizează piața și face recomandări”.
Precizăm că consumatorii casnici vor achita, din 1 decembrie, cu 3,3 lei mai mult pentru un metru cub de gaze naturale consumate. Majorarea a fost aprobată în cadrul ședinței ANRE din 29 noiembrie, curent. Autoritățile au dat asigurări că vor interveni cu compensații majorate la energie. Mecanismul nu a fost anunțat, deocamdată.