Regional

Cele mai frumoase romanțe au răsunat la Soroca

Cele mai frumoase piese au încântat publicul din nordul țării în cadrul concertului „Suflet de romanță”, eveniment asociat Festivalului „Crizantema de Aur” de la Târgoviște. Organizatorii spun că pregătesc dosarul ca romanța românească să fie introdusă în patrimoniul imaterial al UNESCO.

Genul muzical profund ancorat în tradiția românească, iar interpreții care au urcat pe scenă au reușit să transmită emoția versurilor romanțelor:

Romanțe venite de peste Prut, ceea ce este aproape sufletului nostru, chiar dacă trăim aici în Basarabia”.

La Soroca romanța a fost cap de masă, mai ales că ne-au venit soliști dotați cu voci deosebite care știu ce înseamnă genul de romanță”.

În sufletele noastre s-a strecurat și nostalgie, și sensibilitate, și frumusețea romanței care nu-și va pierde valoarea niciodată”.

Astfel, artiștii au reușit să creeze o experiență memorabilă care va rămâne cu siguranță în amintirile spectatorilor.

Romanța înseamnă cel mai clar mod de a reverbera ceea ce înseamnă România și sufletul românesc. Romanța înseamnă dragoste, romanța înseamnă bucurie”, susține Andreea Tican, locul 1 la Festivalul „Crizantema de Aur”.

Romanța mă reprezintă în fața spectatorului. Fiind actriță la început, dar peste 16 ani de tăcere am reapărut în scenă cu romanța și iată îi sunt fidelă deja din 2007”, a precizat Artista Poporului, Silvia Goncear.

Acum suntem pe acest pământ sfânt al nostru, al românilor iubitori de romanță. Să izbândim împreună cu Republica Moldova într-un dosar comun, Republica Moldova-România, să înscriem și romanța românească în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO”, a specificat Alina Mavrodin-Vasiliu, director artistic al concertului.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, având ca obiectiv promovarea romanței românești - o expresie artistică ce unește tradiția și identitatea celor două maluri ale Prutului.

Consiliul Unirii Soroca
Sursa: Consiliul Unirii Soroca

Citește mai mult