Social

Moldovenii care au lucrat în Franța, Canada și Irlanda vor beneficia de pensii și alte prestații sociale? Secretară de stat: „Se poartă discuții”

Acordul care le oferă cetățenilor moldoveni care au lucrat cel puțin 15 ani în Italia dreptul la pensie, este unul „istoric” și așteptat de moldoveni, a declarat secretara de stat Corina Ajder în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la Moldova 1. Oficiala susține că autoritățile de la Chișinău iau în considerare extinderea unor acorduri similare și cu alte state, inclusiv cu Franța, Canada și Irlanda.

Este un acord istoric, un acord așteptat decenii de cetățenii noștri și este o mare bucurie pentru noi să avem această noutate. Acordul a fost semnat într-o variantă îmbunătățită și procedura a fost un pic neobișnuită. Un prim acord s-a semnat în 2019, care era un bun început, însă nu conținea o prevedere foarte importantă pentru cetățenii noștri, anume totalizarea perioadelor de contribuție, perioadele lucrate în ambele state”, a menționat Corina Ajder.

Secretara de stat a specificat care sunt beneficiile pentru cetățenii moldoveni în urma acestui acord: „Până la semnarea acestui acord, cetățenii trebuiau să aibă 20 de ani lucrați în Italia și/sau 15 ani lucrați aici în Republica Moldova, o condiție pe care nu toți cetățenii o pot îndeplini. Dacă au migrat, au lucrat mai puțini ani aici sau acolo. Astfel, foarte mulți erau privați de dreptul la pensie în lipsa unui acord. Foarte mulți cetățeni vor beneficia în urma acestor prevederi, e o recunoaștere a muncii lor, a eforturilor și a contribuției pe care comunitățile noastre le au în Italia, e o recunoaștere din partea Guvernului că acești oameni merită să fie protejați”.

Deocamdată, acordul a fost aprobat de Guvernul italian, ratificat de Parlamentul de la Chișinău, dar urmează ratificarea și de către Senatul italian, după care vor putea fi depuse cereri pentru a beneficia de dreptul la pensie. Potrivit secretarei de stat, o noutate bună este faptul că se introduce posibilitatea ca oamenii să depună actele pentru pensii atât în Italia, cât și în Republica Moldova. Acordul acoperă și pensiile de dizabilitate și de urmaș.

Acordul are beneficii pentru ambele părți, beneficiile pe care le au cetățenii noștri le-ar avea și cetățenii italieni care se află în țara noastră”, a declarat Corina Ajder.

Estimările oficiale arată că cifrele variază între 200-300 de mii de cetățeni care sunt acum în Italia, dar numărul lor este mult mai mare dacă sunt luați în considerație anii '90 până acum.

Secretara de stat a mai spus că se discută extinderea acestui tip de negocieri și cu alte state. „Este o prioritate maximă pentru Guvernul și ministerul nostru. Recent, am fost la Paris, unde, după opt ani de stagnare, Guvernul francez a redeschis negocierile cu R. Moldova privind un acord de pensii, următoarele negocieri vor fi în ianuarie, îi așteptăm la Chișinău. Săptămâna viitoare, așteptăm delegația din Canada. Eforturile sunt mari, înțelegem cât de importante sunt aceste lucruri pentru cetățenii noștri. Vom negocia și cu Slovacia în 2025, dar și cu alte țări ale Uniunii Europene. Am încheiat negocierile și cu Elveția. Avem deja semnate acorduri cu Spania. Și cu Irlanda avem săptămâna viitoare o primă discuție”.

Precizăm că Parlamentul Republicii Moldova a ratificat, pe 28 noiembrie, Acordul dintre Republica Moldova și Republica Italiană în domeniul securității sociale, semnat la Roma pe 31 octombrie de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, și ministra Muncii și Politicilor Sociale din Italia, Marina Elvira Calderone.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult