Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilități
În ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilități prin alinierea politicilor naționale la standardele internaționale, a afirmat directoarea executivă Keystone Moldova, Ludmila Malcoci, la „Bună Dimineața” de la Moldova 1. Potrivit acesteia, în țară au fost dezvoltate servicii sociale speciale care le permit acestora să trăiască în comunitate, nu în instituții rezidențiale. Până în prezent, peste 700 de persoane cu dizabilități au reușit să facă această tranziție, iar multe dintre ele și-au creat familii și s-au angajat în câmpul muncii.
Lipsa serviciilor de suport este cea mai mare provocare cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din țara noastră. Ludmila Malcoci a menționat că oamenii așteaptă câțiva ani la rând ca să beneficieze de asistență personală.
„În Republica Moldova avem peste 6 000 de asistenți personali și nu toată lumea are acces la asistență personală. Sunt rânduri foarte mari. Avem persoane cu dizabilități intelectuale, care poate nu au nevoie de un asistent personal, dar au nevoie de o persoană, suport și un mentor în viața de zi cu zi, pentru ca și ei să se integreze bine în societate”, susține directoarea executivă Keystone Moldova.
Reprezentanta Keystone Moldova a reiterat, de asemenea, importanța implementării eficiente a politicilor și acordării unei atenții mai mari pentru asigurarea persoanelor cu dizabilități cu echipamente asistive.
„Politicile sunt frumoase, dar implementarea mai lasă de dorit (…) Accentul trebuie să fie în special pe serviciile de suport pentru aceste persoane, pe echipamente asistive. Fiecare persoană trebuie să beneficieze de suportul de care are ea nevoie personal”, a adăugat ea.
În Republica Moldova locuiesc aproape 170 de mii de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă 6,7% din populația cu reședință obișnuită a țării. Dintre acestea, 11,4 mii sunt copii cu vârsta până la 17 ani. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, care este marcată anual la 3 decembrie.