Externe

Ucraina refuză garanțiile de securitate alternative de aderare la NATO

Autoritățile de la Kiev resping oficial așa-numitele garanții de securitate care înlocuiesc aderarea Ucrainei la NATO. Ministerul de Externe ucrainean a precizat că apartenența deplină la Alianța Nord-Atlantică este singura garanție de securitate a țării, iar experiența Memorandumului de la Budapesta a arătat „eșecul” oricăror alternative.

Memorandumul de la Budapesta nu a reușit să prevină agresiunea Federației Ruse, ca stat dotat cu arme nucleare, împotriva Ucrainei, ca stat care a renunțat la arsenalul său nuclear. Nici măcar consultările prevăzute de document, pe care Ucraina a încercat în mod repetat să le inițieze, nu au avut loc”, a reamintit Ministerul de Externe.

De asemenea, diplomația de la Kiev reiterează că încălcarea memorandumului de către Rusia a subminat încrederea în însăși ideea de dezarmare nucleară. „Vorbim nu numai despre securitatea Ucrainei, ci și a altor țări și regiuni. Există în prezent încercări active de construire sau extindere a arsenalelor nucleare existente - din regiunea Indo-Pacific și Orientul Mijlociu până în zona euro-atlantică”, susține MAE al Ucrainei.

Ucraina a făcut apel la SUA, Regatul Unit, Franța, China și alte țări să sprijine o invitație la NATO. Declarația a fost publicată în ajunul celei de-a 30-a aniversări a semnării Memorandumului privind garanțiile de securitate referitoare la aderarea Ucrainei la Tratatul de neproliferare nucleară, cunoscut și sub numele de Memorandumul de la Budapesta.

Având în spate experiența amară a Memorandumului de la Budapesta, nu vom accepta nicio alternativă, niciun surogat sau substitut pentru aderarea deplină a Ucrainei la NATO. Invitarea Ucrainei în NATO acum va fi o contrapondere eficientă la șantajul rusesc și va lipsi Kremlinul de orice iluzii cu privire la posibilitatea de a împiedica integrarea euro-atlantică a Ucrainei. Este, de asemenea, singura șansă de a opri erodarea principiilor-cheie ale neproliferării nucleare și de a restabili încrederea în dezarmarea nucleară”, se arată în declarație.

Ucraina nu poate conta pe o invitație rapidă la NATO”, a declarat secretarul general al Alianței, Mark Rutte, însă a reiterat promisiunea făcută la summitul Alianței de la Washington din iulie, potrivit căreia Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către aderare.

Apropierea merge „pas cu pas”, a precizat Rutte. În acest stadiu, a spus el, este vorba mai mult despre furnizarea de ajutor militar Kievului și mai puțin despre discutarea modului în care ar putea arăta un „proces de pace”. Ucraina ar trebui să vorbească cu Moscova „de pe o poziție de forță”, a spus el.

În context, Mark Rutte a făcut apel la țările membre ale alianței transatlantice să sporească sprijinul militar pentru Kiev. „Cu toții trebuie să facem mai mult. Cu cât sprijinul nostru militar pentru Ucraina este mai puternic, cu atât mai puternică va fi poziția sa la masa negocierilor”, a declarat Rutte.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a spus că o „posibilă” aderare a Ucrainei la NATO contrastează cu teza rusă privind indivizibilitatea securității. Oficialul rus susține că securitatea unei țări nu poate fi asigurată în detrimentul securității alteia - „aceasta este o regulă constantă a relațiilor internaționale”.

Memorandumul de la Budapesta este un tratat internațional semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta, Ungaria, între Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia. Acesta se referă la dezarmarea nucleară a Ucrainei și prevede garanții de securitate a independenței sale. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă.

Amintim că miniștrii de Externe din statele NATO [s-au reunit] (https://radiomoldova.md/p/43992/razboiul-din-ucraina-si-atacurile-hibride-ale-rusiei-discutate-la-reuniunea-ministrilor-de-externe-ai-nato)la Bruxelles, având ca principal punct pe agendă continuarea susținerii Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Citește mai mult