Corespondență Dan Alexe // Starmer îl avertizează pe Trump: Marea Britanie nu va fi de partea SUA împotriva UE
Premierul britanic Keir Starmer l-a avertizat luni seară pe Donald Trump că Londra nu va fi de partea Americii împotriva UE, în ciuda apelurilor din partea aliaților lui Trump de a alege între Bruxelles și Washington. Într-un discurs major de politică externă, prim-ministrul a spus că este „pur și simplu greșit” să se sugereze că revenirea lui Trump la Casa Albă ar însemna că Marea Britanie trebuie să se apropie fie de Europa, fie de SUA.
El a promis, în schimb, că va construi punți cu ambele, promițând că va investi mai mult ca niciodată în această legătură transatlantică „cu prietenii noștri americani”.
Adevărul este că, după victoria răsunătoare a lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA de luna trecută, s-a stârnit o întreagă dezbatere dacă premierul britanic Keir Starmer trebuie să îmbrățișeze acum America sau Europa.
Unii dintre aliații republicanilor au intervenit în discuție, Stephen Moore, consilierul economic principal al lui Trump, declarând că Regatul Unit trebuie să respingă „modelul socialist” al UE.
Desigur, Keir Starmer s-a confruntat cu mari presiuni din cadrul propriului său partid pentru a-l respinge pe Trump și a restabili legăturile cu UE. Cu toate acestea, într-un discurs ținut la banchetul anual al primarului de la Londra, luni seară, premierul a respins presupusa obligație de a alege: „ori/sau”...
Pe partea de politică externă, Keir Starmer a spus că este timpul ca Ucraina să se pregătească pentru negocierile de pace. De la invazia Rusiei din februarie 2022, premierii britanici succesivi au susținut că Ucraina trebuie sprijinită militar pentru a învinge pe deplin forțele lui Vladimir Putin. Dar Starmer consideră că aliații ar trebui să se concentreze acum pe întărirea Kievului pentru „negocieri”.
Trump a promis în repetate rânduri că va reuni ambele părți ale conflictului pentru a pune capăt rapid războiului, iar revenirea sa iminentă la Casa Albă a determinat Kievul și capitalele europene să-și schimbe poziția cu privire la modul în care se va termina războiul.
Volodimir Zelenski a vorbit pentru prima dată deschis vineri despre posibilitatea ca, în discuțiile de pace, să se renunțe la teritoriile ocupate de forțele ruse.
Starmer s-a făcut de asemenea ecoul lui Trump insistând că aliații europeni din NATO trebuie să mărească cheltuielile pentru apărare. El s-a reangajat să prezinte modul în care intenționează să majoreze cheltuielile pentru apărare din Regatul Unit de la 2,3% din PIB la 2,5%, deși data țintă rămâne neclară.
Toate acestea sunt foarte actuale, mai ales că noul secretar general al NATO, Mark Rutte, l-a avertizat pe Trump că SUA s-ar confrunta cu o „amenințare cumplită” din partea Chinei, Iranului și Coreei de Nord dacă Ucraina va fi forțată să facă concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia.
În ce privește relațiile cu Europa, Keir Starmer a spus că duce negocieri pentru a permite mai multor tineri europeni să se mute în Regatul Unit – și viceversa – într-un acord de mobilitate a tinerilor. Totuși, el a insistat că „nu va exista nicio revenire la libertatea de mișcare, nicio întoarcere la uniunea vamală și nicio întoarcere la piața unică”.