Social

Profesorii, nemulțumiți de majorările salariale anunțate de Guvern. Reacția premierului și a sindicatelor

Profesorii sunt nemulțumiți de majorările salariale anunțate de Guvern. Aceștia spun că majorarea de zece la sută a lefurilor pentru anul viitor, așa cum prevede proiectul bugetului de stat, este foarte mică. De aceeași părere sunt și sindicaliștii, care spun că vor discuta prevederea cu parlamentarii. De cealaltă parte, Dorin Recean spune că toată lumea are nevoie de salarii mari și că autoritățile caută soluții în acest sens.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Profesorii de la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți spun că majorările planificate de guvern pentru domeniul educației sunt foarte mici, în contextul majorării tarifului pentru gazele naturale și alte scumpiri.

„Cu siguranță ne dorim un salariu mult mai mare. Salariul mediu pe economie este de 14 mii și în cazul dat cadrele didactice sunt dezavantajate, deoarece salariul nostru nu ajunge nici măcar la 14 mii”, spune Elena Lupușor, profesoară.

„Consider că este puțin pentru un pedagog 9%. Nu uităm că noi suntem cei care cumpărăm din propriul buzunar materiale didactice, de multe ori aducem de acasă foarte multe lucruri pentru a preda ora și nu uităm că este vorba și despre motivație”, spune Valeria Botnari, profesoară.

„E cam puțin. Știu că la începutul toamnei se vehicula cifra de 15 la sută. Cred că au fost calculate la rece resursele pe care ni le pot da sau pune în ecuație”, a declarat Anatol Moraru, directorul Colegiului Pedagogic „Ion Creangă”.

Nemulțumiți sunt și profesorii din Comrat. Direcția educație din UTA Găgăuzia ar putea organiza chiar și proteste.

„Înțelegem că această creștere nu justifică speranțele comunității didactice, speranțele pe care le aveau profesorii noștri. Ținând cont de majorarea prețurilor și de modul în care cresc prețurile pentru energie, comunitatea noastră de profesori și toți angajații statului contau pe salarii mai mari”, a declarat Tatiana Ikizli, șefa Direcției educație din UTA Găgăuzia.

Sindicaliștii susțin că vor discuta acest subiect cu parlamentarii.

„Noi considerăm că valorile de referință trebuie să crească mai esențial pentru a asigura o mai bună protecție socială a salariaților, asta vorbind despre valorile de referință”, a declarat Sergiu Sainciuc, vicepreședintele CNSM.

Premierul Dorin Recean susține că Guvernul este în dialog permanent cu partenerii externi pentru a găsi resursele necesare pentru majorarea salariilor nu doar ale pedagogilor, dar și ale altor categorii de bugetari.

„Am convenit că trebuie să facem aceste creșteri salariale nu doar în domeniul educației, pentru că toată lumea are nevoie de salarii. Nu ne oprim aici, vom avea o discuție cu cei din educație și celelalte categorii bugetare”, a declarat premierul Dorin Recean.

Potrivit documentului, valoarea de referință de bază pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar va fi majorată cu aroape cinci la sută comparativ cu anul 2024 - de la 2100 de lei la 2200 de lei.

Citește mai mult