PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale au semnat pentru o coaliție care reafirmă parcursul european și euroatlantic
Lideri ai PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale au semnat, miercuri, o rezoluție comună pentru formarea „unei coaliții pentru stabilitate și modernizare” și „reafirmarea parcursului european și euroatlantic al României”. Anunțul a fost făcut de către președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, transmite Agerpres.
„Noi, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Uniunea Democrată Maghiară din România și reprezentanții minorităților naționale, în calitate de formațiuni politice proeuropene, am convenit astăzi asupra constituirii unei viitoare coaliții care să asigure stabilitatea guvernării și să implementeze măsuri concrete pentru modernizarea României, în beneficiul tuturor cetățenilor. Ne reafirmăm hotărârea de a menține și consolida angajamentul României față de valorile și parteneriatele europene și euroatlantice, ca piloni ai securității și prosperității naționale", a spus Bolojan la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că partidele menționate își asumă responsabilitatea de a evita izolarea internațională a României, de a susține un ritm solid al dezvoltării economice și de a proteja parcursul european al țării, absorbția fondurilor europene, a reformelor din PNRR, aderarea la spațiul Schengen și OCDE.
„Facem un apel către toți cetățenii României ca, la viitorul scrutin electoral de duminică, 8 decembrie 2024, să meargă la vot. Să voteze informat și rațional, să aleagă România proeuropeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul, extremismul și populismul. La final vă informez că am convenit ca discuțiile pentru programul de guvernare și pentru proiectele viitoarei guvernări să înceapă de săptămâna viitoare, până duminică urmând să ne concentrăm pe campania de la alegerile prezidențiale", a conchis Bolojan.
Rezoluția comună a fost semnată de Sorin Grindeanu (PSD), Ilie Bolojan (PNL), Dominic Fritz (USR), Cseke Attila (UDMR), Varujan Pambuccian (grupul minorităților).
Tot miercuri, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat, după declasificarea documentelor CSAT care arată că „în campania electorală a lui Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta”, că o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea al prezidențialelor.
„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali! Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!”, arată un mesaj publicat de Marcel Ciolacu pe Facebook.
Amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a desecretizat documentele din ultima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) despre campania lui Călin Georgescu. Potrivit Serviciului Român de Informații, au fost depistate aproape 800 de conturi TikTok create în 2016 pentru Georgescu, conservate și activate la capacitate maximă în campania electorală prezidențială. Totodată, TikTok a recunoscut că a încasat 381.000 de dolari în campania lui Georgescu.
Biroul Electoral Central a anunțat, miercuri, oficial, că șapte formațiuni politice au întrunit pragul electoral pentru a intra în Parlament: Partidul Social Democrat, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul S.O.S. România, Partidul Oamenilor Tineri și Uniunea Democrată Maghiară din România.