Alegeri

Expert: Serviciile române trebuie să elimine concurentul electoral pentru încălcări înainte de alegeri

Informațiile desecretizate de serviciile române confirmă că Călin Georgescu are o campanie de manipulare digitală pentru a influența scrutinul, în timp ce Rusia a supus România unor atacuri cibernetice și o propagandă legată de apartenența la NATO/UE, gestionate din 30 de țări. Președintele Expert Forum România, Sorin Ioniță, a explicat ÎN CONTEXT că autoritățile trebuie să investigheze încălcările din campania electorală și să descalifice concurentul care încalcă legea înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie.

Sorin Ioniță a comunicat că rapoartele atestă ingerințe în procesele electorale. „M-aș fi așteptat să se investigheze rețelele implicate. Investigațiile ar fi trebuit să se desfășoare înainte de campania electorală, așa cum s-a întâmplat și în Republica Moldova. Să se demonstreze că încalcă legile, că face campanie cu bani negri, că are o biografie falsă, cu case ascunse și nedeclarate.(…) Se pare că s-a găsit cineva care i-a oferit un milion de euro în campania electorală. De asemenea, sunt implicate rețele de antreprenori și grupuri religioase care l-au sprijinit, iar acum ies la iveală biserici neoprotestante care au funcționat pe un sistem piramidal de mobilizare a voturilor. A fost și o recrutare în viața reală, iar social media reprezintă doar o jumătate din poveste. Mă așteptam ca serviciile să fi făcut acest filtraj înainte. Ce vom face acum dacă ajunge președinte? Dăm în judecată?”

Expertul atenționează cu privire la pericolul în care ar câștiga prezidențialele Georgescu. „El nu este Orban, nu este Fico din Slovacia, care sunt niște actori raționali, dar nu vor să iasă din UE și din NATO. Creează un mediu imprevizibil. Deja sunt semnale pe bursa de valori, pe piața financiară. În momentul de față, totul s-a oprit, pentru că, dacă vine, se prăbușește totul ca un castel de nisip, iar noi suntem o țară supraîndatorată pe plan extern. Rusia nu joacă un candidat sau altul; ea vrea, în primul rând, să creeze neîncredere în instituțiile publice, atât la noi, cât și în Vestul Europei. Cu cât cetățeanul devine mai cinic și mai sceptic, cu atât este mai ușor pentru Rusia să manipuleze și să influențeze opinia publică.”

Potrivit Tatianei Cojocari, expertă în sociologie la Organizația WatchDog, este greu de identificat profilul alegătorilor lui Călin Georgescu sau al votanților Elenei Lasconi, deși e clar că românii își doresc o schimbare. „Să nu uităm că candidatura lui Georgescu pentru mulți a fost o surpriză. Se anticipa sentimentul acesta de naționalism suveranist în România, creat de agenți instituționali care includ politicienii, profesorii, preoții. Ei au un rol în conturarea valorilor și ideilor, în momentul în care lansează un discurs antisistem sau populist, care poate încuraja o cultură a urii, făcându-i pe cetățeni să dea vina pentru nereușitele lor pe factori externi, precum Uniunea Europeană. Electoratul lui - persoane nesatisfăcute, cu frustrări. Dar ei nu își amintesc România din anii ’90. Și vine Georgescu cu un discurs naționalist, care spune că pentru toate eșecurile e vinovată Uniunea Europeană, fără să ofere soluții testate în timp.”

Amintim că președintele român, Klaus Iohannis, a declasificat documentele din cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care confirmă că ascensiunea lui Călin Georgescu a fost rezultatul unei campanii de promovare sociale și manipularea algoritmică pe platforme digitale în scopul de a influența alegerile. De asemenea, România și alte state de pe flancul Estic au fost ținta unor atacuri cibernetice orchestrate de Federația Rusă prin sisteme informatice din alte 30 de țări. Rusia a abordat România printr-o propagandă indirectă legată de apartenența la NATO/UE și sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova, dar și prin operațiuni directe, inclusiv dezinformare.

Călin Georgescu s-a clasat pe locul întâi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, obținând aproape 23% din sufragii. Candidatul s-a promovat intens pe rețelele de socializare, în special pe TikTok și a declarat cheltuieli zero pentru campania sa electorală.

Miercuri, Liderii PSD, PNL, UDMR și USR au semnat o rezoluție cu patru angajamente pentru formarea coaliției pro-europene care o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Citește mai mult