Social

Centrul de găzduire de pe strada Haltei din capitală, o salvare pentru zeci de persoane fără adăpost

Odată cu răcirea vremii, tot mai mulți oameni ai străzii trec pragul Centrului de găzduire pentru o masă caldă și un adăpost. În prezent, în Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil de pe strada Haltei din capitală sunt plasați 76 de oameni fără locuință. Aici, aceștia beneficiază de mese calde, asistență socială și psihologică, haine și produse de igienă.

Ana Rușinov este una din beneficiarele Centrului de găzduire. Povestea ei este una tristă. Doarme sub cerul liber de mai mulți ani și își câștigă banii pentru existență măturând în parcuri sau în magazine. Dacă în perioada caldă femeia se descurcă cum poate, pe timp de iarnă, Ana vine la centrul de găzduire. În ultimele zile, a dormit în apropierea unui parc din capitală, dar a înțeles că nu poate face față nopților reci.

„Rude eu deloc nu am. Eu am avut casă, dar pur și simplu mi-au luat-o. Dacă nu îți achiți casa, lumina, căldura, statul ți-o confiscă. Și eu încetișor am început să îmi strâng bani făcând curățenie prin parcuri, magazine și iată iarna vin aici. Să trăiești pe străzi este o provocare, dacă ieși din iarnă și din primăvară, deja este bine”, a povestit Ana Rușinov, beneficiară a Centrului de găzduire.

La Centrul de găzduire și orientare a ajuns și Ruslan Cocieri, un tânăr de 33 de ani, care a rămas fără acoperiș deasupra capului după ce mama lui a vândut casa în care locuiau împreună. Așa că, în ultimii patru ani, a dormit pe unde a apucat. În ultima perioadă, și-a găsit adăpost într-o casă abandonată, care zilele trecute a fost cuprinsă de flăcări. Ruslan s-a ales cu mai multe arsuri pe corp, fiind transportat la spital. De acolo, a fost transferat la Centrul de găzduire.

„E foarte rău, e greu tare, mai sunt oameni buni care ajută, dar greu. Mama a vândut casa și am rămas pe drumuri, și trăiam într-o casă părăsită unde mi-au dat foc, am răni de gradul doi, iar de la spital m-au trimis la centrul de plasament”, a relatat Ruslan Cocieri, beneficiar al Centrului de găzduire.

Administrația centrului spune că, anual, numărul celor care sunt în căutarea unui adăpost pe timp de iarnă este în creștere.

„Anul trecut, am avut cu 10 persoane mai puțin decât anul acesta. Din an în an, fluctuația crește, mai mult crește în perioada rece. Ei primesc ajutorul necesar, începând de la ajutorul juridic, de la perfectarea documentelor până la lenjeria de corp, baie, mâncare, cazare, igienă și medicină”, a menționat Veaceslav Macovei, directorul Centrului de găzduire.

Capacitatea Centrului de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din Chișinău este de până la 150 de locuri. Centrul prestează servicii non-stop, pe timp de zi și de noapte, începând cu 1 noiembrie și până la sfârșitul lunii martie. Pe lângă un pat pentru dormit, beneficiarii se bucură de trei mese pe zi, îmbrăcăminte groasă, asistență medicală, psihologică și servicii de perfectare a actelor, la necesitate.

Citește mai mult