Social

Premierul Dorin Recean, despre starea de urgență în energetică și măsurile ce urmează a fi întreprinse

Starea de urgență în energetică va fi instituită începând cu data de 16 decembrie curent, iar procedura de solicitare pe cale parlamentară se va desfășura pe parcursul săptămânii viitoare, a declarat premierul Dorin Recean. El a precizat că starea de urgență în energetică înseamnă că există riscul întreruperii livrărilor, parțială sau totală atât a energiei electrice, cât și a gazelor naturale.

„Aceasta ar însemna că am putea sista exporturile de energie, am putea introduce alte măsuri necesare pentru a diminua impactul asupra populației Republicii Moldova a întreruperilor de energie electrică, în mod special atunci când s-ar materializa riscul că nu putem avea energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Mai mult, în ceea ce privește perioada de început de ianuarie, atât infrastructura din sud-estul și estul Ucrainei va fi supusă atacurilor din partea Rusiei. Aceste lucruri pot distorsiona și pot aduce la crize tehnice în sectorul energetic și atunci Guvernul trebuie să aibă toate instrumentele necesare pentru a impune anumite acțiuni, inclusiv în ceea ce privește companiile din sectorul privat”, a spus premierul.

În același timp, Dorin Recean a trasat niște măsuri ce trebuie îndeplinite de către operatorii pe piața energetică. Astfel, „Moldelectrica” trebuie să asigure interconexiunea la o capacitate mai mare pentru a importa energie electrică în caz de necesitate și să pregătească scenariile de interconexiune insulară pe liniile de tensiune înaltă cu România. „Trebuie să coordoneze cu omologii ucraineni logistica de mentenanță și reparație a liniei de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești pe teritoriul Ucrainei. „Energocom” trebuie să încheie contracte de contingență pentru ca cetățenii să aibă lumină în cazul în care centrala de la Cuciurgan nu poate funcționa, la fel trebuie să încheiem contracte de contingență pentru ca cetățenii să poată beneficia de gaze”, a spus premierul.

Totodată, „Vestmoltransgaz” urmează să să mărească volumele din contul de echilibrare a gazelor naturale între sistemele de transport cu omologii din Ucraina, iar „Termoelectrica” „trebuie să pregătească planurile de creștere a capacității de producere a energiei electrice în cazul în care centrala de la Cuciurgan nu va funcționa”.

Menționăm că nu e prima dată când în țara noastră a fost instituită starea de urgență în sectorul energetic. Pe 22 octombrie 2021 Parlamentul a declarat stare de urgenta din cauza crizei energetice până pe 20 noiembrie. Ulterior, pe 20 ianuarie 2022 Parlamentul a declarat o nouă stare de urgență în energetică pentru 60 de zile. Hotărârea respectivă a fost abrogată pe 24 februarie 2022, iar ulterior a fost adoptată o nouă hotărâre privind declararea stării de urgență pentru 60 de zile deja în contextul războiului, care a fost prelungită până pe 30 decembrie 2023.

În luna august curent Ministerul Energiei a inițiat procedura de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale din Republica Moldova. Decizia a fost luată la propunerea „Vestmoldtransgaz”, după ce Kievul a informat Chișinăul că sunt posibile întreruperi de gaze din Rusia, din cauza operațiunilor militare din Kursk, localitatea Sudja, unde se află un hub logistic de transportare a gazelor din Rusia, inclusiv în regiunea transnistreană și Europa prin Ucraina.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult