„O ingerință obraznică” vs „Nu am văzut”: Reacțiile puterii și ale opoziției, după ce Rusia a acuzat UE că ar decide viitorul R. Moldova
Acuzațiile Serviciului rus de Informații Externe, precum că Uniunea Europeană ar trata Republica Moldova ca pe un „vasal” de-al său și i-ar da lecții de pseudo democrație, demonstrează ingerința obraznică a Rusiei în treburile interne ale țării noastre, afirmă guvernarea de la Chișinău. E o nouă dezinformare, subliniază Ambasadorul UE, „mulțumind” pentru această „glumă”. Sunt declarații „manipulatorii”, spune Partidul MAN, vizat în comunicatul Serviciului rus de Informații Externe alături de alte două formațiuni din opoziția de stânga, PCRM și PSRM, care spun, la rândul lor, că nici nu au văzut declarația Serviciului.
„Serviciul rus de Informații Externe face tot ce poate în domeniul dezinformării, iar recent a acuzat UE că ar decide viitorul Republicii Moldova până în cele mai mici detalii. Mulțumesc pentru această glumă, mi-a făcut ziua mai veselă!” - a comentat Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, pe care Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse îl acuză că ar fi dat „instrucțiuni detaliate” guvernării de la Chișinău despre cum ar trebui să funcționeze „așa-zisa democrație moldovenească în ajunul alegerilor parlamentare din 2025”.
„Știm proverbul ”Hoțul strigă: prindeți hoțul!”. Și suntem îngrijorați de încercările persistente ale Rusiei de a submina democrația Moldovei. Dar toată lumea știe că UE nu este Rusia. Noi acționăm transparent și comunicăm folosind canale oficiale. Pentru mine, pentru noi, această mențiune este ca o distincție de onoare. Confirmă că munca noastră de a sprijini Moldova pe drumul său european produce rezultate și este remarcată. UE rămâne dedicată cooperării, transparenței și valorilor comune, nu manipulării sau secretizărilor”, a mai adăugat Mažeiks pe pagina sa de Facebook.
Guvernarea de la Chișinău spune că nu este mirată de această abordare „obraznică” a Serviciului rus de Informații Externe. Solicitat de „Teleradio-Moldova”, deputatul PAS, Lilian Carp a precizat că e o nouă ingerință obraznică a Rusiei în treburile interne ale țării noastre, după cea din recenta campanie electorală în care Kremlinul s-a implicat prin mai multe acțiuni ostile, inclusiv prin schema de cumpărare a peste 130 de mii de alegători. „Demonstrează ingerința de obrăznicie a Federației Ruse în treburile interne, fapt care o să fie prezentat, săptămâna viitoare, și în raportul instituțiilor care au fost audiate în plenul Parlamentului referitor la implicarea Rusiei în campania electorală. Nu ne miră o asemenea abordare obraznică din partea serviciilor ruse. Obiectivul lor este de a putea scoate în evidență anumiți actori politici pentru a le da mai multă credibilitate”*, a spus Carp.
Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse notează, în comunicatul său, că printre „instrucțiunile” pe care le-ar fi primit guvernarea PAS înainte de parlamentare de la Ambasadorul european s-ar număra: „neutralizarea politică” și „urmărirea penală” a fruntașilor blocului „Victoria”, condus de Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare; crearea unui nou partid proeuropean cu care PAS să coalizeze după alegeri și dezbinarea formațiunilor din „opoziția de stânga” - PSRM, PCRM și Partidul MAN.
Partidul MAN al primarului de Chișinău Ion Ceban, care susține că pledează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, a sugerat că sunt declarații manipulatorii. „Partidul MAN are agendă proprie și despre toate planurile de viitor a comunicat societății. În următoarea perioadă, vom urmări tot felul de declarații manipulatorii cu care nu avem nicio treabă”, a menționat consiliera pentru comunicare a primarului general al capitalei, Natalia Ixari, într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”.
Blocul „Victoria” nu a reacționat deocamdată. Iar deputați ai PSRM și PCRM spun că nu au văzut comentariile Serviciului rus de Informații Externe.
„Nu am văzut și nu vreau să comentez declarațiile unui stat străin vizavi de un Bloc comunitar. Este Ministerul de Externe, să se ocupe ei de acest lucru”, ne-a spus deputatul socialist Adrian Albu. Iar deputata comunistă Diana Caraman și-a exprimat speranța că opoziția va rămâne „unită”, precizând că PCRM nu intenționează să se „confrunte” cu liderii partidelor de opoziție. „PCRM a criticat, critică și va critica actuala guvernare, pentru că anume această guvernare poate soluționa problemele cetățenilor, dar să nu le creeze, cum a făcut-o până acum. Prin urmare, activitatea noastră va fi îndreptată spre eliberarea Moldovei de PAS”, a adăugat deputata.
Prin asemenea declarații Rusia încearcă să compromită încrederea populației în instituțiile R. Moldova, dar și în partenerii noștri de dezvoltare, considera expertul comunității WatchDog Eugen Muravschi. „Ei vor să semene îndoială de ce europenii ne ajută, de ce americanii ne ajută, astfel încât să scadă sprijinul popular pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Faptul că de data aceasta în loc de Maria Zaharova a fost serviciul extern de informații, probabil a fost o manevră ca să dea mai multă legitimitate și credibilitate. Că nu este o declarație politică, ci ar fi rezultatul unor acțiuni de cercetare”, a menționat expertul la emisiunea „Zi de Zi”, de la Radio Moldova.
Muravschi califica drept „aberante” alegațiile precum că șeful delegației UE la Chișinău ar fi cerut autorităților moldovenești să-i urmărească penal pe liderii blocului de opoziție „Victoria”, precum și partidele „Renaștere” și „Șansa”, dar și demiterea șefei autonomiei găgăuze Eugenia Guțul.
„*Liderii acestor proiecte politice ale lui Ilan Șor, fie că vorbim de ”Pobeda”, fie de ”Șansă” sau ”Renaștere”, au fost implicate în scheme ilegale de finanțare a campaniei electorale și de mită electorală. Aceste lucruri au fost documentate de poliție și de jurnaliști. Oamenii responsabili din partidele lui Ilan Șor au încălcat legea și trebuie fie trași la răspundere și sper ca asta să se întâmple. Nu de atâta că a spus Serviciul rus de informații sau a spus ambasadorul UE. Este mai degrabă o tentativă a Rusiei de a discredita justiția din R. Moldova, care deja nu se bucură de foarte multă credibilitate, și de a încerca să victimizeze acești politicieni care au încălcat legea în interesul Rusiei”.