Social

Antreprenorii, afectați de scumpirea gazelor naturale: „Nu este exclus că vom crește prețurile”

Creșterea tarifului pentru gazele naturale a adus nemulțumire și în rândul antreprenorilor. Aceștia spun că, pe lângă facturile mai mari, se așteaptă că vor trebui să plătească mai scump și pentru materia primă. Din acest motiv, vor trebui să-și ajusteze și prețurile pentru produse, fapt care, consideră ei, va duce la scăderea vânzărilor.

Oxana Kasandruța, fondatoarea unui atelier de croitorie din capitală, susține că va simți scumpirile în facturi, întrucât în perioada de iarnă vânzările și așa sunt în scădere. Iar o mare parte din venit este direcționată pentru achitarea utilităților.

„În perioada rece a anului, bineînțeles că utilizăm căldura și asta ne pune pe brânci puțin iarna, pentru că costurile se ridică și până la 6000 de lei pe lună doar gazul. Dacă vorbim și despre energie electrică, apă și pază, atunci costurile se ridică până la 8 - 9 mii”, a relatat Oxana Kasandruța, antreprenoare.

Antreprenoarea spune că va fi nevoită să schimbe procesul de muncă în cazul în care, după gaz, se va scumpi și energia electrică, întrucât toate mașinile de cusut funcționează pe curent.

„Dacă este să vorbim de o criză energetică, probabil că o să trecem la munca manuală, așa cum o făceam înainte. Eu zic că tot timpul există o ieșire din situație, dar clar că ne dorim să fie stabilitate pentru a putea continua să muncim în pasul pe care îl avem acum”, a mai spus antreprenoarea.

După majorarea tarifelor pentru energie în anii precedenți, Victor Nistorica, administratorul unei brutării din satul Bardar, raionul Ialoveni, și-a instalat panouri voltaice. Astfel, în prezent, își asigură jumătate din energia electrică necesară. Totuși, antreprenorul spune că se vor resimți cheltuieli mai mari, întrucât va fi mai scumpă materia primă, iar prețul la pâinea pe care o produce ar putea crește.

„Încă analizăm, dar nu excludem. Crește prețul nu doar la gaz, dar și la materiile prime - făină, ulei, produsele lactate. Suntem în proces de analiză să înțelegem ce ar fi mai bine să facem. Pe de o parte, nu am dori să afectăm produsul final, pe de altă parte, afacerea ar trebui să rămână sustenabilă”, a menționat Victor Nistorica.

Antreprenorul susține că orice sprijin din partea statului ar fi binevenit ca să nu fie afectat procesul de vânzări, întrucât au fost semnate contracte în acest sens.

„Nu avem dreptul să reducem producția pentru că avem cerere locală. Mai ales acum, în ajunul sărbătorilor, trebuie să producem mai mult. Pe de altă parte, avem contractele la export care ne obligă la anumite cantități, avem un plan stabilit cu partenerii noștri. În orice fel de condiție trebuie să mergem înainte”, a spus antreprenorul.

Amintim că, recent, guvernul a anunțat că analizează măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri în urma majorării tarifului pentru gazele naturale, însă acestea vor fi aplicate țintit. Mai exact, companiile cele mai afectate de scumpiri ar putea beneficia de compensații, în timp ce restul agenților economici pot accesa în continuare subvenții pentru eficiența energetică.

Secția de producere de la brutăria din Bardăr
Sursa: Secția de producere de la brutăria din Bardăr

Citește mai mult