Reacția Chișinăului la acuzațiile Tiraspolului privind criza energetică: „Caută să dea vina pe altcineva”
Tiraspolul a refuzat propunerile Chișinăului de a crea un grup de lucru pe probleme energetice, format din experți de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a identifica soluții. Precizarea a fost făcută de reprezentanții Biroului politici de reintegrare, într-un răspuns pentru „Teleradio-Moldova”, după ce așa-zisul minister de externe de la Tiraspol a acuzat autoritățile constituționale că ar fi „ignorat, pentru o perioadă lungă de timp, agravarea situației” în domeniul energetic.
„Exponenții de la Tiraspol mereu caută să dea vina pe altcineva în ceea ce privește eșecurile lor și izolarea intenționată a regiunii de toate procesele ce au loc în Republica Moldova. În intenția de a evita perturbații negative pe domeniul social și economic în regiunea transnistreană, Chișinăul niciodată nu s-a eschivat de la dialog cu Tiraspolul pe platformele existente în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană”, au menționat responsabili de la Biroul politici de reintegrare.
De asemenea, Biroul precizează că pașii pentru încadrarea agenților economici din regiunea transnistreană în câmpul legal al Republicii Moldova reprezintă o prioritate a autorităților, pentru a restabili spațiul economic și vamal unic, și pentru a elimina discriminările care existau anterior între agenții economici de pe cele două maluri ale Nistrului.
Totodată, autoritățile subliniază că „integrarea europeană nu presupune renegocierea standardelor internaționale”, ci extinderea acestora și în regiunea transnistreană, astfel încât cetățenii din zonă să beneficieze de aceleași oportunități ca restul locuitorilor Republicii Moldova.
Menționăm că este pentru prima dată când Tiraspolul vine cu o reacție oficială pe subiectul crizei energetice, care are efect direct asupra regiunii transnistrene.
Precizăm că, începând cu 1 ianuarie 2025, expiră acordul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, iar livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană rămâne incertă. Premierul pentru Reintegrare a anunțat în această săptămână că locuitorii din stânga Nistrului ar putea beneficia de aceleași compensații pentru energie ca și cei de pe malul drept, în cazul în care, din 1 ianuarie, concernul rus Gazprom va întrerupe livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană. El a precizat că Chișinăul este pregătit să acorde sprijin, însă prețul gazelor va fi cel de piață.