Externe

Corespondență de la București // Alegerile prezidențiale din România se reiau de la zero. Cine va prelua interimatul funcției supreme în stat?

Turul întâi al alegerilor prezidențiale din România a fost anulat azi, 6 decembrie, cu două zile înainte de turul doi de scrutin. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională a României (CCR), după ce informații desecretizate de serviciile de informații române au arătat că România a fost ținta unui atac hibrid din afara țării organizat de un actor statal. În urma acestei hotărâri luate de judecătorii constituționali, întregul preces electoral va fi reluat de la zero.

CCR a luat o decizie fără precedent în istoria țării. Judecătorii constituționali au hotărât, azi, în unanimitate anularea întregului proces electoral pentru alegerea președintelui României.

Articolul din Constituție invocat de CCR spune că judecătorii constituționali anulează procesul electoral de alegere a președintelui României, în condițiile în care CCR „veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României”.

În orele și în zilele următoare, vor fi stabilite o nouă dată și un nou calendar electoral. Cel mai probabil, noul scrutin prezidențial nu va putea fi organizat în acest an. În aceste condiții, cel mai probabil, mandatul președintelui Iohannis, care expiră pe 21 decembrie, va trebui prelungit.

O altă variantă este ca președintele Senatului, în prezent liberalul Nicolae Ciucă, să preia interimar cea mai înaltă funcție în stat.

Cert este că alegerile vor fi luate de la zero. Candidații se vor înscrie din nou în cursă, urmând a trece prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central. Să amintim că anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete române, care au indicat ingerința Rusiei în alegerile din România. Aceste informații au arătat că unul din candidații la prezidențiale, în speță Călin Georgescu, a beneficiat de expunere pe rețeaua Tiktok care nu a respectat legislația din România.

Sute de conturi și influenceri au contribuit la creșterea notorietății sale, în condițiile în care Georgescu a susținut că a avut buget zero la aceste alegeri.

SRI a dezvăluit că această acțiune a avut „modul de operare al unui actor statal”, în timp ce Serviciul de Informații Externe a subliniat că România este ținta acțiunilor hibride ruse. Să spunem că această situație fără precedent vine în condițiile în care votul pentru turul doi al alegerilor prezidențiale se desfășura deja în diasporă, peste 40.000 de persoane exprimându-și deja opțiunea electorală. Întregul proces va fi sistat, iar voturile exprimate vor fi anulate.

Autor: Mircea Oprea

Citește mai mult