Electorala

Expert: Decizia Curții Constituționale va reseta clasa politică din România

Procesele electorale, dar și clasa politică din România, vor fi relansate de această hotărâre a Curții Constituționale, având în vedere imixtiunile externe și votul de protest venit din partea cetățenilor, care indică faptul că societatea românească are o nevoie vitală de lideri noi. Declarația aparține expertului român în relații internaționale, Dorin Popescu, și a fost făcută în direct la emisiunea «Paralela 47» de la Radio Moldova.

„Prin decizia Curții Constituționale a României, se creează o resetare, având în vedere că a existat un vot masiv antisistem, un vot de protest din partea unei largi pături a populației României. Această resetare este binevenită, iar instituțiile de resort trebuie să adopte măsuri urgente, imediate și sistemice, chiar de modificare a practicilor și condițiilor, pentru a promova oameni de calitate și credibili în societatea civilă românească. Și asta pentru că numeroase persoane din viața publică și politica tradițională s-au discreditat. Societatea românească are o nevoie vitală de lideri noi la București”, declară Popescu.

Și experta IESP, Viorica Țîcu, a comunicat pentru Moldova 1 că în România se observă o criză de identitate legată de strategiile de marketing politic și electoral. „Este inadmisibil ca o țară membră a Uniunii Europene, promotoare a valorilor democratice, să fie condusă în anul 2024 de un adept al totalitarismului și un om al Rusiei. Atunci când vorbim despre ingerința externă, Rusia are o abordare sistematică. Nu este vorba doar de Republica Moldova sau de alt stat, ci această abordare se aplică în mod general. Când vorbim de procesele electorale, pentru interesele sale de politică externă Rusia acționează violent. Există foarte multe vulnerabilități și este nevoie să mobilizăm electoratul, pentru că România are nevoie de un vot care să o mențină în cadrul sistemului valorilor europene.” Declarația poate fi accesată AICI.

Expertul de la București, Laurențiu Pleșca, a explicat pentru Moldova 1 că e foarte important ca instituțiile statului să fie eficiente în a identifica influența Federației Ruse, pentru că alegerile prezidențiale din România au fost ținta unor atacuri hibride din partea Federației Ruse, exact ca în Republica Moldova. „Instituțiile cheie ale statului, inclusiv serviciile de informații, au confirmat că România s-a confruntat cu un val agresiv de acțiuni hibride orchestrate de un actor statal, referindu-se la Federația Rusă. Au fost înregistrate peste 85.000 de atacuri cibernetice în ziua alegerilor. De asemenea, s-a identificat o rețea formată din 25.000 de conturi online, care au fost utilizate pentru promovarea intensă a candidatului prorus. Ce se poate face este intervenirea autorităților. Vedem deja reacția electoratului divizat între alianțele occidentale, Uniunea Europeană/ NATO și cei nostalgici după trecutul ceaușist și apropierea de Federația Rusă cu mesaje anti-ucrainene. Tot acest haos se poate opri doar la urnele de vot”. Declarația o vedeți AICI.

Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale în urma unui număr mare de noi solicitări. Cererile invocă documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform cărora campania candidatului Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara țării. Și Parchetul General s-a autosesizat după desecretizarea documentelor și a cerut o anchetă.

Secțiile de votare din străinătate, inclusiv din Republica Moldova, și-au închis ușile. Biroul Electoral Central a suspendat toate operațiunile de votare și pregătire a votului. Potrivit legislației, noi alegeri prezidențiale nu pot fi organizate mai devreme de anul viitor.

Deși mandatul președintelui român Klaus Iohannis expiră în data de 21 decembrie, șeful statului român a anunțat, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că rămâne în mandat până va fi ales noul președinte, iar între timp va fi constituit noul Parlament și va fi numit noul Guvern.

Citește mai mult