Echipamente moderne în valoare de 40 de mii de dolari, achiziționate pentru fermierii din sudul țării
Mai mulți fermieri din sudul Republicii Moldova vor economisi timp și vor reduce din eforturi în procesele de muncă, datorită unor echipamente moderne în valoare totală de 40 de mii de dolari, procurate în cadrul proiectului „Sprijin de urgență pentru producători în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice". Fermierii spun că echipamentele le vor fi de mare ajutor, având în vedere că se confruntă cu lipsa forței de muncă.
Donația conține 13 seturi de garduri electrice, trei aparate de muls și un tanc de răcire a laptelui. Echipamentele vor ajunge la 17 crescători de ovine și căprine din raioanele Cimișlia și Basarabeasca, instruiți în cadrul școlilor de câmp inițiate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
„Astăzi am primit un cioban electric, așa cum se spune, în mărime de 3000 de metri pătrați. O să îmi prindă bine pentru că în toată țara acum este o problemă legată de forțele de muncă și noi, în așa mod, eliminăm un muncitor, ceea ce înseamnă că instalăm ciobanul electric în câmp, punem un vas cu apă și le putem lăsa și 24, și 36 de ore sau cât avem noi nevoie”, a menționat Pavel Prisăcaru, crescător de oi.
„Am primit un aparat de muls, care o să ne prindă foarte bine. Nu o să mai mulg cu mâinile, dar va fi automat. Un beneficiu ar fi că economisesc timpul și doi, putem să ne creștem efectivul de animale”, a spus Igor Obadă, crescător de capre.
„Ne ocupăm cu creșterea oilor. Gardul o să ne prindă bine pentru că nu ne trebuiesc ciobeni, eu deja am o parte de gard, animalele pasc singure, seara vin înapoi”, a afirmat Vasile Bîlbă.
Unul dintre beneficiarii proiectului este și Sergiu Caproșu. Crește capre de mai bine de 15 ani. Fermierul spune că afacerea a început-o cu o capră, iar acum deține 300, pe care de azi înainte le va proteja mai bine datorită gardului electric pe care l-a primit.
„Vom pune animalele să stea în acest gard electric, așa cum s-ar duce la pășunat, și așa vom înlocui muncitorul. O parte din capre, care nu vor fi mulgătoare, le vom pune în gardul electric ca să nu mai fie necesar cioban”, a precizat Sergiu Caproșu.
Echipamentele primite vor ajuta fermierii în contextul crizei energetice, spun coordonatorii proiectului.
„Am identificat un anumit suport de care au ei nevoie și anume garduri electrice, aparate de muls și, tot în această regiune, un procesator a beneficiat de un tanc de răcire a laptelui, pentru că el colectează laptele de la toți fermierii din grup și îl procesează pentru cașcaval de bună calitate. În acest fel, dorim să ajutăm fermierii mici cu suportul nostru în cadrul proiectului de urgență”, a declarat Nicolae Tîltu, coordonator de proiect FAO.
Proiectul „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice" a fost lansat în 2022 și este finanțat de Elveția și Austria. În cadrul acestuia, sunt organizate școli de câmp, în cadrul cărora fermierii însușesc cele mai bune practici agricole. În plus, agricultorii beneficiază de echipamente moderne, menite să îmbunătățească procesul de creștere a animalelor și calitatea produselor lactate, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a sectorului agricol.