Chișinăul, pregătit să sprijine cetățenii din regiunea transnistreană, după anunțul Tiraspolului privind instituirea stării de urgență economică
Chișinăul este pregătit să ofere „toate formele de asistență disponibilă pentru a proteja cetățenii” din regiunea transnistreană, după ce așa-numitul consiliu de securitate de la Tiraspol a propus, în unanimitate, pe 6 decembrie, să instituie stare de urgență economică. Măsura va fi discutată, pe 11 decembrie, în pretinsul soviet suprem. Biroul politici de reintegrare a precizat, într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”, că autoritățile constituționale „rămân mereu deschise pentru dialog”.
Tiraspolul se pregătește pentru o posibilă criză energetică. Scenarii și soluții propuse
Decizia de a institui starea de urgență economică a fost luată în urma unei ședințe convocate de liderul de facto Vadim Krasnoselski, în contextul riscurilor legate de livrările de gaze rusești. Krasnoselski a recunoscut public, pentru prima dată, că nu există nicio garanție privind furnizarea gazelor din 1 ianuarie 2025 și a declarat că Tiraspolul trebuie să fie pregătit pentru orice scenariu.
Astfel, în cazul reducerii sau sistării aprovizionării regiunii cu gaze rusești, Centrala de la Cuciurgan ar putea fi trecută temporar pe cărbune. Măsura va permite asigurarea cu energie electrică, timp de aproximativ 50 de zile, a locuințelor, instituțiilor sociale, întreprinderilor alimentare și instituțiilor publice.
În ceea ce privește securitatea alimentară, Tiraspolul susține că, din cele trei fabrici de pâine din regiune, doar cea din oraș poate funcționa pe bază de energie electrică. Într-un astfel de scenariu, întreprinderea de la Tiraspol va produce 48 de tone de pâine pe zi, față de 65 de tone, cât produce în mod obișnuit. În caz de necesitate, producția de pâine de secară și produse de patiserie ar putea fi suspendată.
Regiunea nu anticipează probleme în aprovizionarea cu carne, lactate, cereale, legume și medicamente, pentru că ar avea stocuri suficiente pentru șase luni.
Liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat, tot azi, că ar fi discutat și la Moscova scenariile în eventualitatea sistării tranzitului de gaze rusești, reiterând că există soluții pentru asigurarea cu electricitate, care, în prezent, este produsă din gazele rusești.
Chișinăul, gata să ajute cetățenii din regiunea transnistreană
Într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au precizat că Chișinăul este gata să intervină pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova cu domiciliul în regiunea transnistreană.
*„Chișinăul mereu rămâne deschis pentru dialog, precum și e dispus să intervină cu toate formele de asistență disponibilă pentru a proteja cetățenii Republicii Moldova cu domiciliul în regiune, în mod prioritar a celor care fac parte din păturile social vulnerabile”.
Este printre primele reacții ale administrației de facto de la Tiraspol la problema livrărilor de gaze, în contextul în care Chișinăul avertizează, de mai multe săptămâni, asupra riscurilor asociate cu încetarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, după expirarea actualului contract de tranzitare, pe 1 ianuarie 2025. Precizăm că, în ajun, Tiraspolul a acuzat Chișinăul că nu ar întreprinde acțiuni în domeniul energetic, acuzație respinsă de autoritățile constituționale.
În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia. Întregul volum ajunge în stânga Nistrului. În schimb, malul drept al Nistrului își acoperă aproape 90% din necesarul de consum electric de la Centrala de la Cuciurgan.