Moțiunea de destituire a președintelui Coreei de Sud a eșuat. 150 de mii de persoane, în fața Parlamentului din Seul
Cel puțin 150 de mii de persoane s-au adunat sâmbătă în fața Parlamentului de la Seul, potrivit agenției de presă Yonhap, pentru a cere președintelui Yoon Suk Yeol să plece de la putere. Moțiunea de destituire a președintelui sud-coreean pentru tentativa de a impune legea marțială a eșuat.
Cel puțin 200 de voturi dintre cele 300 ale parlamentarilor erau necesare pentru destituirea președintelui. Partidul Poporului (PPP) al lui Yoon Suk Yeol dispune de 108 mandate în Parlament, iar partidele de opoziție de 192.
Poliția a estimat la circa 149.000 de persoane adunate în fața Legislativului, dar organizatorii afirmă că numărul participanților se ridică la un milion de persoane, conform Yonhap.
Mai multe zeci de mii de sud-coreeni au început să iasă în stradă sâmbătă, ziua celei mai mari manifestații, după eșecul tentativei președintelui Yoon Suk Yeol de a impune legea marțială marți seara.
Aproape toți deputații Partidului Puterii Poporului (PPP) al președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol au părăsit sâmbătă sala de ședințe din Parlament pentru a bloca, prin lipsă de cvorum, moțiunea de destituire depusă de opoziție împotriva șefului statului, potrivit AFP.
Cel puțin 200 de voturi din 300 sunt necesare în Adunarea Națională a Coreei de Sud pentru demiterea președintelui. PPP are 108 locuri, iar partidele de opoziție 192. Adunarea Națională (parlamentul sud-coreean) nu a reușit sâmbătă să strângă o majoritate suficientă pentru a institui o anchetă asupra primei doamne Kim Keon-hee pentru presupuse fapte de corupție, fapt ce sugerează că s-ar putea ca și președintele Yoon Suk-yeol să evite să fie destituit din funcție prin moțiune, în cadrul votului programat să aibă loc ulterior, potrivit agențiilor de presă internaționale, notează digi24.ro.
Amintim că președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a anunțat marți instituirea legii marțiale, în timpul unui discurs televizat. El a numit această măsură necesară pentru a proteja ordinea constituțională liberală de „forțele comuniste”. Tot în acea seară, Parlamentul Coreei de Sud a votat pentru anularea stării de urgență militară, decizia fiind luată cu 190 de voturi pentru, pe fundalul unor ample proteste.
Citește și: Coreea de Sud: Legea marțială a fost anulată de președintele țării