Social

Țesutul covoarelor - meșteșugul care unește generații în satul Bujor

Tradiția țesutului de covoare a reînviat în satul Bujor din raionul Hâncești. Originară de acolo, Ana Moisei păstrează vie îndeletnicirea. Cu adevărat specială este nu doar măiestria sa, dar și dorința de a transmite mai departe meșteșugul. A ales să învețe și să inspire alte trei femei despre tainele țesutului, asigurându-se că meșteșugul va continua să trăiască și să fie apreciat.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Ana Moisei țese covoare din copilărie. De altfel, fiind a patra generație care a învățat acest meșteșug. Femeia spune că tradițiile trebuie păstrate, iar lucrul manual va fi mereu apreciat și va avea o valoare mare.

Eu nu le prea vând. La expoziții când mă duc, chiar și cu pâine când mă duc, o dau toată de pomană. Eu nu am copii și nu am cui lăsa tradiția asta. Vin fetițe, dar acestea micuțe mai au alte interese. Au școala. Și când am înțeles că aș putea învăța pe cineva care sunt mai maturi, care înțeleg, am acceptat cu mare plăcere, cu tragere de inimă, și m-am bucurat că o să am cui să-i arăt, să învăț”, spune meșterul popular Ana Moisei.

Ana Moisei a reușit să transmită tradiția țesutului de covoare la trei femei din localitate. Acestea și-au vândut deja primele lucrări confecționate.

Am făcut un lucru frumos și l-am vândut repejor la o expoziție. Erau primele lucrări ale noastre. Noi ne gândeam că nu erau reușite, dar au fost cele mai întrebate, pentru că noi am fost sincere în primul lucru. La școală ne învață a împleti ciorapi, fulare, căciulițe, dar așa ceva nu, prima dată. Cea mică este pe lângă mine, mai încâlcește câte un fir de ață, dar mergem înainte. Cu asta ne calmăm”, a menționat meșterul popular Eleonora Cazacu.

Mi-am îndeplinit o dorință pe care o aveam de mic copil. Nu e ușor, dar nici greu. Când îți dorești un lucru din suflet, oricât de greu ar fi, oricum îl reușești. Pe viitor vreau să transmit și copiilor mei, care și ei își dau interesul să cunoască această meserie”, afirmă Ludmila Ștefan, meșter popular.

Cele trei femei au reușit să deprindă țesutul covoarelor datorită Parteneriatelor Locale de Ocupare, implementate pe parcursul acestui an de către Organizația Internațională a Muncii în colaborare cu partenerii locali din raioane.

Citește mai mult