Internațional

Căderea regimului Assad în Siria // Reacțiile unor lideri internaționali

Uniunea Europeană este pregătită să ajute la reconstrucția unei Sirii care să protejeze minoritățile după căderea „dictaturii crude” a lui Bashar al-Assad, a declarat duminică președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite AFP.

„Europa este pregătită să susțină apărarea unității naționale și reconstrucția unui stat sirian care să protejeze toate minoritățile”, a scris președinta Comisiei într-un comunicat postat pe rețeaua socială X.

„Dictatura crudă a lui Assad s-a prăbușit. Această schimbare istorică în regiune oferă oportunități, dar nu este fără riscuri”, a adăugat ea.

Joe Biden: Siria se află la un punct de cotitură: situația este incertă și țara se confruntă cu o serie de riscuri

Potrivit președintelui SUA, această oportunitate poate fi folosită pentru a construi un viitor mai bun pentru țară.

„Statele Unite intenționează să interacționeze cu opoziția siriană în timpul tranziției la putere la aceasta, dar unele grupuri din Siria au o istorie de legături cu terorismul și fapte de încălcare a drepturilor omului, așa că Washingtonul le va evalua nu prin cuvinte, ci prin fapte”, a adăugat Biden într-o intervenție video, dedicată situației din Siria.

Macron salută căderea „statului barbar” în Siria

Președintele francez Emmanuel Macron salută duminică faptul că „statul barbar” a „căzut” în Siria odată cu căderea președintelui Bashar al-Assad și subliniază că Franța rămâne „angajată în favoarea securității tuturor” în regiune, relatează AFP.

„Starea barbariei a căzut. În sfârșit”, salută șeful statului francez pe X, aducând un „omagiu poporului sirian, curajului său, răbdării sale”.

„În acest moment de incertitudine, îi transmit urări de pace, libertate și unitate”, adaugă el.

„Franța va rămâne angajată în favoarea securității tuturor în Orientul Mijlociu”, continuă el, având în vedere riscurile de instabilitate care se află în centrul acestei schimbări de regim.

MAE de la București: Căderea regimului dictatorial de la Damasc - punct de cotitură pentru poporul sirian, supus suferințelor și opresiunii

Căderea regimului dictatorial de la Damasc marchează un moment istoric și un punct de cotitură pentru poporul sirian, care a fost supus suferințelor și opresiunii, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat de presă transmis duminică.

Potrivit sursei citate, România susține demersurile comunității internaționale pentru pace și securitate în regiune.

„România reiterează sprijinul pentru unitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei. De asemenea, exprimă speranța pentru un viitor liber, sigur și prosper pentru toți cetățenii Siriei, în care sunt respectate drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor, inclusiv ale persoanelor care aparțin minorităților. România reiterează necesitatea reluării procesului politic în baza Rezoluției CS ONU 2254", se arată în comunicatul citat.

Premierul polonez Donald Tusk: „După Siria, lumea trebuie să realizeze că Rusia poate fi învinsă”

„Evenimentele din Siria au făcut lumea să realizeze încă o dată, sau cel puțin ar trebui, că până și cel mai crud regim poate cădea și că Rusia și aliații săi pot fi învinși”, a scris Tusk pe platforma X.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat înlăturarea lui Bashar al-Assad din Siria drept o „zi istorică”

Netanyahu a declarat duminică că a ordonat armatei israeliene să „preia” o zonă tampon demilitarizată la frontiera cu Siria, după răsturnarea lui Bashar al-Assad la Damasc. „Această regiune s-a aflat sub controlul unei zone-tampon, stabilite în cadrul Acordului de separație a forțelor din 1974, timp de aproape 50 de ani. Acest Acord (cu Siria) s-a prăbușit”, a anunțat Netanyahu pe X.

ONU: Guterres salută „căderea regimului dictatorial” al lui al-Assad și cere protejarea „drepturilor tuturor sirienilor”

„După (aproape) 14 ani de război brutal și căderea regimului dictatorial, poporul sirian poate astăzi să profite de o ocazie istorică de a construi un viitor pașnic și stabil”, a declarat Guterres într-un comunicat.

Îmi reiterez apelul la calm și la evitarea violenței în această perioadă sensibilă, cu protejarea drepturilor tuturor sirienilor, fără deosebire”, a adăugat el.

Secretarul general al ONU a mai afirmat că „sirienilor le revine să decidă viitorul Siriei”, și a chemat comunitatea internațională să sprijine o tranziție politică „incluzivă și globală” și care „să răspundă aspirațiilor legitime ale poporului sirian, în toată diversitatea sa”.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult