Radarul GM 200, insuficient pentru protejarea întregului spațiu aerian. Nosatîi: Este nevoie de investiții suplimentare
Republica Moldova continuă să fie expusă incidentelor de violare a spațiului aerian, iar echipamentele existente, inclusiv radarul Ground Master 200, nu sunt suficiente pentru a asigura o protecție completă. Într-un interviu pentru IPN, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a recunoscut că țara are nevoie de investiții suplimentare pentru a răspunde provocărilor actuale, generate în special de războiul din Ucraina.
„Radarul GM 200 este un radar performant, dar este de rază medie. Limitările bugetare nu ne permit să ne dotăm cu sisteme cu rază lungă de acțiune sau echipamente care să identifice ținte mici, precum dronele”, a explicat Nosatîi într-un interviu pentru IPN.
În contextul războiului din Ucraina, Anatolie Nosatîi a mai specificat că, deși un pericol militar iminent pentru Republica Moldova este puțin probabil în prezent din cauza distanței frontului, tensiunile din regiune rămân ridicate.
„Trebuie apreciat și remarcat curajul și sacrificiul armatei ucrainene, al poporului Ucrainei, care luptă pentru apărarea suveranității, a independenței și pentru viitorul țării lor. (...) O amenințare la securitatea statului și o vulnerabilitate pentru sistemul național de apărare rămâne staționarea ilegală a forțelor armate rusești pe teritoriul necontrolat de organele constituționale ale Republicii Moldova. Iată de ce Guvernul de la Chișinău este determinat să investească în sistemul național de apărare”, a declarat Nosatîi.
Radarul, achiziționat din Franța în 2023, a fost folosit pentru monitorizarea spațiului aerian, însă nu poate acoperi întreg teritoriul Republicii Moldova. Potrivit ministrului, incidentele recente, precum prăbușirea mai multor drone în localități din Căușeni, Criuleni, Râșcani și Orhei, au scos în prim-plan necesitatea unor sisteme mai avansate și mai numeroase.
Nosatîi a declarat că dronele utilizate de Rusia în atacurile asupra Ucrainei reprezintă un pericol real, dar a evitat să precizeze în ce măsură radarul GM 200 a contribuit la detectarea lor. În schimb, el a făcut apel la cetățeni să trateze cu seriozitate aceste incidente.
GM200 este un radar mobil care poate detecta ținte aeriene, cum ar fi avioane de luptă, rachete, elicoptere și drone aflate la o înălțime de până la 24 de kilometri, pe o rază de 250 de kilometri pătrați.
Criticii susțin că radarul este insuficient pentru nevoile actuale ale Republicii Moldova, în special într-un context de securitate regională atât de volatil.