Austria, Germania și alte trei țări europene suspendă cererile de azil depuse de cetățenii sirieni
Austria și Germania au suspendat toate cererile de azil în curs de la cetățenii sirieni. În plus, guvernul de la Viena a anunțat un plan pentru repatrierea ordonată a refugiaților după căderea regimului președintelui Bashar al-Assad, scrie Bloomberg.
Danemarca, Suedia și Norvegia au anunțat, de asemenea, luni, suspendarea procesării cererilor de azil ale refugiaților sirieni, în urma căderii regimului președintelui Bashar al-Assad la Damasc.
Ministerul de Interne de la Viena a declarat că trebuie să reevalueze situația din Siria și că va suspenda procesarea tuturor cererilor deocamdată, potrivit unui comunicat trimis luni prin e-mail. „Am ordonat ministerului să pregătească un plan pentru repatrieri și deportări ordonate”, a declarat ministrul de Interne Gerhard Karner.
Decizia este cel mai puternic răspuns european de până acum la răsturnarea vechiului conducător al Siriei. Cancelarul Karl Nehammer, care negociază în prezent un nou guvern de coaliție, a promis că va opri imigrația, pentru că pierde alegători în fața Partidului Libertății, anti-imigranți. Aproximativ 95.000 de cetățeni sirieni locuiau în Austria la începutul anului 2024, cu aproximativ 13.000 de cereri de azil deschise la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit ministerului.
Un purtător de cuvânt al UE a declarat luni că este prea devreme pentru a face o evaluare a impactului evoluțiilor din Siria, în special în domeniul migrației. În Germania, care a anunțat, la rândul său, că suspendă cererile de azil până la clarificarea situației din Siria, 47.270 de cereri de azil din partea sirienilor sunt afectate. Noua situație nu are impact asupra deciziilor existente, potrivit Deutschlandfunk.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a avertizat că în prezent nu sunt implementate condiții pentru o întoarcere sigură și demnă în Siria. Situația actuală este caracterizată de o mare speranță, dar și de o mare incertitudine, notează Executivul UE.
Uniunea Europeană face apel la o tranziție pașnică și ordonată în Siria
„Este imperativ ca toate părțile implicate să se angajeze într-un dialog incluziv, dirijat și controlat de către sirieni, cu privire la toate chestiunile-cheie în scopul garantării unei tranziții ordonate, pașnice și capabile să includă toate comunitățile țării. Astăzi suntem alături de toți sirienii, atât din țară, cât și din diasporă, care sunt plini de speranță, dar și alături de cei care se tem de un viitor incert”, a indicat într-un comunicat șefa diplomației UE, Kaja Kallas.
În acest context, blocul comunitar european susține ferm activitatea emisarului special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, prin toate instrumentele UE legate de această activitate.
Reprezentanta UE a subliniat că este esențial să se mențină integritatea teritorială a Siriei, să fie respectată independența, suveranitatea și instituțiile de stat ale acestei țări și să fie respinse toate formele de extremism.
De asemenea, UE a cerut evitarea oricăror alte violențe, asigurarea protecției civililor și respectarea dreptului internațional, inclusiv a dreptului umanitar internațional.
** Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului: Toți cei responsabili de abuzuri în Siria trebuie trași la răspundere**
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a cerut luni ca toți cei responsabili de abuzuri sub „regimul" lui Bashar al-Assad din Siria să fie trași la răspundere, în cadrul unui proces de tranziție politică, și a făcut apel la protejarea minorităților, informează AFP și Reuters. El a îndemnat totodată statele să pună capăt livrărilor de arme către conflicte cum sunt cele din Haiti, Sudan, Gaza și Ucraina.
„Orice tranziție politică trebuie să se asigure că autorii de încălcări grave sunt trași la răspundere pentru acțiunile lor", precum și „cei responsabili", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, la o conferință de presă la Geneva.