Campania „16 zile împotriva violenței” se apropie de sfârșit. Oamenii sunt îndemnați să continue lupta împotriva acestui fenomen
Toți trebuie să înțeleagă că violența are loc în societatea noastră și că fiecare dintre noi trebuie să se implice activ în schimbarea acestei realități. Este îndemnul lansat în cadrul campaniei „16 zile împotriva violenței", organizată anual în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie. Campania se încheie mâine, iar oamenii sunt îndemnați să continue lupta împotriva acestui fenomen.
Potrivit experților, violența afectează copiii de la cele mai fragede vârste, fetițele fiind cele care sunt supuse cel mai des abuzului emoțional și celui sexual.
„Violența în bază de gen afectează fetițele, fetele și tinerele și femeile de la cele mai timpurii vârste, observăm asta prin acele cazuri care ajung în atenția publică, dar și în statisticile instituțiilor, atunci când este vorba de abuzul emoțional, abuzul sexual, în mod special împotriva copiilor, anume la aceste două categorii de violență fetele prevalează. Educația ce ține de prevenirea violenței în bază de gen trebuie să înceapă de la grădiniță”, a declarat Daniela Sîmboteanu, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC).
„Există o mare lacună aici la capitolul educație, marea întrebare pe care trebuie să ne-o punem astăzi este cum ne educăm băieții? Se acumulează multă agresivitate netrăită, emoții netrăite, băieților nu li se arată cum să iubească, ei nu știu ce este dragostea”, a afirmat Ana Smolnițchi, activistă.
Experții susțin că deși, de cele mai multe ori, se vorbește doar despre violența fizică, care este una vizibilă, formele de abuz sunt mult mai diverse și despre acestea se vorbește prea puțin.
„Violența generează violență, mai mult, toleranța la fel generează violență, nu toate formele de violență sunt la suprafață, vorbim despre cea psihologică, emoțională, cea fizică este deseori la suprafață, iar abuzul psihologic este unul care lasă răni adânci în sufletul persoanei”, a menționat Valentina Bodrug, expertă în egalitate de gen.
Mai mult, apartenența religioasă nu ar trebui să fie o scuză pentru abuzatori. Experții spun că un rol important în acest context îl au și preoții, considerați lideri comunitari care pot combate mitul că violența este acceptată în creștinism.
„Motivația religioasă nu este o scuză pentru violență, motivația religioasă și argumentele privind dragostea de aproapele pe care le promovează biserica vin să combată acest fenomen. Necunoștința face să te scuzi cu diferite argumente, religioase sau necunoștință, care vine din neputință. Trebuie să ne ridicăm la nivelul înțelegerii lucrurilor”, a spus Igor Belei, director executiv al Misiunii Sociale Diaconia.
Violența nu ocolește nici femeile cu dizabilități. Dimpotrivă, acestea sunt și mai vulnerabile în fața abuzului.
„Femeile cu dizabilități sunt mult mai discriminate și mai predispuse spre violență. În Moldova am avut programul „Accederea femeilor în politică”, inclusiv pentru femeile cu dizabilități. Ca rezultat avem faptul că șapte femei au fost alese în calitate de consiliere locale în diferite regiuni. Când vorbim de femei cu dizabilități nu numaidecât vorbim despre femei în cărucior”, a menționat Ludmila Iachim, directoarea Asociației „Motivație”.
Datele statistice arată că, anul trecut, 21 de femei și-au pierdut viața în urma violenței în familie. În același timp, 73 de procente din femei au suferit de cel puțin o formă de violență, dintre care doar 11 la sută din cazuri sunt raportate.