Corespondență Dan Alexe // Comisia UE: R. Moldova trebuie să-și administreze mai bine regimul acordării vizelor
Candidată la UE, Republica Moldova este una dintre țările care beneficiază din plin de regimul scutirilor de viză pe care UE le-a acordat unor țări terțe, asigurând intrarea gratuită și sejururi scurte în spațiul Schengen pentru o perioadă maximă de 90 de zile în timpul oricărei perioade de 180 de zile. În schimb, persoanele care prezintă un risc de securitate pentru UE și statele sale membre nu ar trebui să aibă voie să călătorească fără viză în spațiul Schengen și persoanele care caută protecție internațională sau să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în UE ar trebui să utilizeze schemele și căile aplicabile.
În octombrie 2023, Comisia a propus o revizuire a mecanismului de suspendare a vizelor a combate orice posibile abuzuri ale călătoriilor fără viză prin realizarea unui mecanism mai ușor de declanșat și creând un efect de descurajare. Acum, Comisia tocmai și-a publicat ultimul «Raport despre mecanismul de suspendare a obligativității vizelor».
Raportul Comisiei constată că Moldova are un regim fără viză cu 11 țări care se află pe lista UE a țărilor care, dimpotrivă, necesită o viză: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Cuba, Kazahstan, Kirghizia, Qatar, Rusia, Tadjikistan, Turcia și Uzbekistan.
Nu s-au înregistrat deloc progrese către o mai bună aliniere la politica UE în materie de vize în cursul anului 2023, dar în aprilie 2024, acordul Moldova-Ecuador privind călătoria fără viză a fost reziliat.
Comisia se așteaptă ca Moldova să facă progrese suplimentare în ceea ce privește alinierea politicii de vize. În așteptarea unei complete alinieri, o verificare mai riguroasă a sosirilor fără viză a resortisanților țărilor terțe, în special a celor din țări care prezintă riscuri de securitate sau de migrație neregulată, ar fi o măsură temporară minimă de așteptat din partea Chișinăului.
Moldova a continuat cooperarea strânsă cu diferiți actori ai UE - Frontex, Europol, CEPOL, EUDA și Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) - inclusiv prin Centrul de sprijin al UE pentru securitatea internă și gestionarea frontierelor în Moldova.
În ceea ce privește gestionarea frontierelor, în 2023 Moldova a continuat cooperarea consolidată cu Frontex pe baza Acordului de Statut din martie 2022, care permite agenției să desfășoare la frontierele europene оfițeri de la Garda de Coastă cu puteri executive.
Cooperarea cu Europol a continuat, iar Moldova este încurajată să profite în continuare de instrumentele existente. Un ofițer de legătură moldovenesc este detașat la sediul Europol și, din martie 2023, ofițeri Europol selectați sunt desfășurați în Moldova pentru a oferi sprijin operațional și pentru a face schimb de practici, în special în domeniul crimei organizate transfrontaliere.
În 2023, 4 milioane EUR au fost realocate autorităților naționale în cadrul unui proiect finanțat de UE, pentru a consolida capacitățile locale de gestionare a frontierelor sub impactul crizei deplasărilor, prin furnizarea de echipamente, infrastructură și formare relevantă.
În concluzie, dacă e adevărat că Moldova a luat măsuri pentru a răspunde recomandărilor anterioare ale Comisiei, sunt în schimb necesare progrese în alinierea politicii Moldovei în materie de vize cu lista UE a țărilor care necesită viză; și continuarea eforturilor de combatere a criminalității organizate, acordând o atenție deosebită combaterii traficului cu arme, droguri și persoane.